<p>Driss is al al 15 jaar mantelzorger voor Juliet.</p>

Driss is al al 15 jaar mantelzorger voor Juliet.

(Foto: Co Keulstra)

Met liefde zorgen voor je naaste in Veenendaal

Veenendaal - Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de al bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gat het om langdurige zorg, die met liefde wordt uitgevoerd.

Door Co Keulstra

Driss Nassih is vanaf 2005 mantelzorger voor zijn vrouw Juliet. In 2005 is mevrouw Nassih aangereden door een auto. Naast enkele kleine verwondingen had ze haar rechter been verbrijzeld. Dat hebben ze weer proberen te repareren, maar het been groeide niet goed meer aan elkaar. Na weer een operatie ondergaan te hebben kreeg ze een stalen pen in haar been. Maar het been bleef stijf.

Ziekenhuisbacterie

Driss vertelt over al die operaties (12) en wat er verder op hem af kwam: “Na enkele operaties te hebben ondergaan in ziekenhuis De Gelderse Vallei, kreeg mijn vrouw het ziekenhuisbacterie. Dat duurt ellendig lang voordat het genezen is. Elke dag moest mijn vrouw naar het ziekenhuis om het been te ‘spoelen’. Die bacterie is nu wel weg, maar kan maar zo terugkomen. Als ze naar de tandarts moet, gaat ze eerst naar de huisarts voor een antibioticakuurtje, anders blijft ze bloeden en kan die bacterie weer actief worden. Daar zijn we erg bang voor.” Juliet kan wel staan met haar stijve been, lopen is moeilijk en bukken gaat niet. En trappen lopen al helemaal niet. Even kleding gaan passen of een supermarkt binnen lopen is uit den boze. Als man en vrouw uit willen gaan, op familiebezoek bijvoorbeeld, gaat de rolstoel mee.
Zelf kan ze nog wel even het dorp in, maar dan wel met een scootmobiel. En Driss gaat dan altijd mee. Het gezin had in 2005 twee kinderen die nog op school zaten en Driss werkte nog bij het CMD als maatschappelijk werker en gezinstherapeut. Ze kregen voor drie uur per dag thuishulp, omdat Juliet vijf jaar lang bedlegerig is geweest. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Driss vond dat vervelend als de hulp zat te wachten tot hij thuis kwam. Hij was zijn vrijheid kwijt, maar het kon niet anders. Driss is op een gegeven moment met vervroegd pensioen gegaan, zodat hij de taak van de thuishulp kon overnemen.

Aangepaste woning

Driss: “We zijn verhuisd van Veenendaal West naar een aangepaste woning aan de Cornelis de Houtmanstraat. Hier hebben we alles gelijkvloers, zodat Juliet zich kan behelpen. Juliet werkte vroeger ook in de zorg en ik ben 38 jaar bij het CMD in dienst geweest. Mantelzorg is iets normaals voor mij. In onze cultuur zorg je altijd voor je familie. Ik kook eten en doe de huishouding. Je bent niet alleen fysiek bezig, psychisch moet ik er ook zijn. Veel praten over allerlei zaken, mijn vrouw heeft vijf jaar op bed gelegen en ze moest acht jaar lang naar het ziekenhuis om het been te ‘spoelen’.” Juliet: “Het was een keertje mooi weer en ik wilde nog wat in de tuin gaan zitten. Ik zakte door de stoel en kon niet meer overeind komen. Gelukkig had ik de telefoon meegenomen, zodat ik iemand kon waarschuwen. Anders had ik de hele nacht buiten gezeten.” Naast mantelzorger heeft Driss jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij voetbalvereniging DOVO. Hij zat daar ook jarenlang in het jeugdbestuur en ook Juliet heeft bij DOVO vrijwilligerswerk gedaan..

Naast zijn werk als maatschappelijk werker heeft Driss veel vrijwilligerswerk gedaan. Hij hielp zijn landgenoten met allerlei zaken zoals invullen van formulieren en vertalen. Hij sprak hun taal en dat was soms een uitkomst en een hele opluchting voor deze immigranten. Vooral nu met het corona-virus hebben sommigen moeite om alles goed te begrijpen.

Zorg aan huis

Acht jaar lang moest Driss naar het ziekenhuis, omdat ze weer eens geopereerd was, of om haar been te laten spoelen. In die periode hadden ze drie maal per week een thuishulp. Op een gegeven moment heeft Driss de hulp afgezegd. Hij vond dat hij zijn vrijheid kwijt was.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden