<p>Kinderburgemeester Lisa van Garderen hanteerde ook de schep.</p>

Kinderburgemeester Lisa van Garderen hanteerde ook de schep.

(Foto's Gemeente Scherpenzeel)

Scherpenzeelse jeugd plant bomen

Scherpenzeel - In de wijk Akkerwinde in Scherpenzeel plantten leerlingen van groep 5 en 6 van CBS Korenmaat vorige week woensdag een Tiny Forest aan. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen.

Daarnaast wordt het Tiny Forest een groene en gezonde ontmoetingsplek in de wijk. De jonge Scherpenzelers konden hun pret niet op tijdens de plantdag: het was prima weer om bomen te planten en een paar uurtjes buiten doorbrengen vonden de leerlingen geen straf. Schooldirecteur Karin Sommer vertelde de kinderen dat de school bij de nieuwbouw een paar jaar geleden graag eent rapveldje wilde.
Deze Tiny Forest is veel meer dan dat: ook een buitenlokaal en veel mogelijkheden voor natuurlijk spelen met onder meer water, een pomp en tunnels.

Speel-Akker

Kinderburgemeester Lisa van Garderen onthulde het informatiebord met daarop de naam van het TinyForest: Speel-Akker. De naam van het bos is gekozen door Lisa, uit verschillende suggesties die zijn aangedragen door buurtkinderen en leerlingen van de Korenmaat.
Jurre, uit de wijk Akkerwinde, diende Speel-Akker in. Lisa: “Dat vind ik een mooie naam want het zegt iets over de wijk Akkerwinde en dat je hier heel fijn kunt spelen.”

Eikenbomen

Daarna plantten de kinderburgemeester en wethouder Henny van Dijk de eerste boom: een eik. “Heel symbolisch”, vond de wethouder, gezien de eiken die onlangs moesten worden gerooid op de Eikenlaan.
“En wat zo prachtig is: deze eiken zijn hier in Tiny Forest weer te zien als speel- en klimtoestellen. Deze bomen krijgen dus een tweede leven. Ik wens alle kinderen hier veel speelplezier.”
Momenteel is Speel-Akker niet open voor publiek, want eerst krijgen de bomen en het gras de kans om te groeien. Als de bouwhekken verwijderd zijn over enkele weken, is iedereen welkom.

Rangers

De afgelopen maanden hebben gemeente Scherpenzeel, CBS Korenmaat, buurtbewoners, de Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal, Sara Los van Natuurlijke Tuinen en IVN Natuureducatie toegewerkt naar een mooi ontwerp voor het Tiny Forest.
De leerlingen uit groep 5 en 6 hebben de komende jaren een bijzondere rol: zij worden Tiny Forest Rangers en beschermen en verzorgen het bos

Onderzoekjes

Ze gaan ook onderzoekjes doen in het bos en leren er over de natuur door er zelf over te vertellen. Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen.
Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag.

Groep 5 en 6 van CBS Korenmaat plantten Tiny Forest aan

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden