<p>Inge Verbeek en Robert Brouwer bij de achterzijde van hun totaal verbouwde woning aan de Valleistraat. (Foto: Gertjan van Capellen).</p>

Inge Verbeek en Robert Brouwer bij de achterzijde van hun totaal verbouwde woning aan de Valleistraat. (Foto: Gertjan van Capellen).

(Foto's: Gertjan van Capellen)

Verbouwing aan de Valleistraat in Veenendaal: ‘Bouwvakkers en programmamakers’

Veenendaal - Omdat de huidige huizenmarkt aardig overspannen is doordat de prijzen van koopwoningen maar blijven stijgen, prefereren veel huiseigenaren een make-over. Zo ook Inge Verbeek (40) en Robert Brouwer (43), woonachtig aan de Valleistraat. In De Perfecte Verbouwing, de kijkcijferhit van RTL4 die eind januari werd uitgezonden, nemen twee architecten het tegen elkaar op en krijgen deelnemers verrassende ontwerpen te zien van hun gewenste make-over in ‘virtual reality’ (VR). 

Door Gertjan van Capellen

Dankzij VR worden zij geholpen dóór de platte bouwtekeningen en hun huis heen te kijken. Uiteindelijk kozen ze voor het ontwerp van architect Britta van Egmond. Toen ze het huis in 2014 kochten wisten ze dat het met 75m2 niet groot was. Robert: “Het was niet piepklein, maar wel gezellig en knus. Wel wisten we toen al dat we ooit een keer zouden kunnen uitbouwen. We hadden zowel opzij als achter immers de ruimte.’’ Robert zelf groeide aan de andere kant van de wijk Dragonder op.

Iets groters

Robert verder: ‘’Na een paar jaar wilden we dan wel naar iets groters, maar we schoven het steeds weer voor ons uit. Gaan we verbouwen of gaan we verhuizen?
Inge: “We zijn ook wel gehecht aan deze buurt geraakt. Dat speelde ook mee. Het gaat er hier gemoedelijk aan toe, we zitten relatief dichtbij het centrum en het is een doodlopende straat waardoor er weinig autoverkeer is maar we toch goed bereikbaar zijn”.
Robert: “Door de corona liep het allemaal net even anders als gepland. De verbouwing kwam op een goed moment. Het huis was net klaar toen ze met de straatrenovatie aan de gang gingen.’’

Wageningen

‘’Wel hebben we overwogen te verhuizen, eventueel naar Wageningen. We vinden dat een gemoedelijke en cultureel leuke studentenstad en we hebben er vrienden wonen. De huizen op de woningmarkt rijzen de pan uit, ook hier in Veenendaal. Verbouwen vonden we slimmer”, aldus Robert, met de wetenschap op zak dat de kosten van een verbouwing waardevermeerdering kan betekenen.
Wanneer kwam RTL in het vizier? Robert: “Na het zien van een oproep op tv in juli 2019 hadden we allebei zoiets van: waarom niet? Een concreet plan hadden we niet. Nadat we mailcontact hadden gehad zijn we benaderd door de programmamakers. Vervolgens moest er een vragenformulier worden ingevuld met een budgetvoorstel en moest er een motivatiefilm worden gemaakt waarom je wilde verbouwen. Hierop hebben we ons schijnbaar voor het huis zo in de kijker gepositioneerd, dat we in de koppen van de redactie van het programma zijn blijven hangen. Met succes. We waren een ronde verder!”

Reservelijst

Inge: “Aangezien ons budget niet toereikend werd geacht werden we aanvankelijk op de reservelijst geplaatst. Doordat er mensen waren afgevallen zaten we alsnog in het programma en kon de vlag uit. Ons budget was 110.000 euro voor de verbouwing van de benedenverdieping. Robert: ”De keuken, die heeft Inge zelf ontworpen en hebben wij uit eigen zak betaald. Dat was dus niet in dat budget opgenomen”.

Dubben

‘’Zonder deelname aan dit tv-programma hadden we nu waarschijnlijk nog steeds zitten dubben wat te doen. De architecten kwamen in november 2019 naar het huisje om inspiratie op te doen voor hun ontwerpen. In februari 2020 kregen wij de ontwerpen virtueel gepresenteerd in een studio in Bussum. Dat was wel bijzonder om op een andere locatie in je eigen huis te staan en deze omgetoverd te zien worden naar iets nieuws. We hebben er één nachtje over geslapen en de keuze van het ontwerp gemaakt. In maart 2020 zijn we begonnen met de voorbereidingen en startte de echte verbouwing in de zomer. Die heeft 4 á 5 maanden geduurd”.

Garage

Waar woonden jullie toen? Robert: “We hebben de tijd doorgebracht in de garage, dat was onze tijdelijke woonkamer en werkplek. Dat ging redelijk goed. Gelukkig dat we gewoon boven in huis konden blijven slapen en douchen. Koken en afwassen was wel wat improviseren. Door de corona werkte ik ineens helemaal thuis in plaats van één keer per week en was Inge ook minder onderweg en vaker thuis dan we ooit voorzien hadden. Maar het voordeel hiervan was wel dat we de hele verbouwing op de voet konden volgen en in geval van nood of vraagstukken snel konden schakelen. Het was een komen en gaan van bouwvakkers, leveranciers en programmamakers. Onderdeel van het programma was dat de kandidaten zelf de verbouwing voor de tv-uitzending in beeld brachten met hun mobiele telefoon. Robert:” Die tv-productie vond ik reuze interessant. Als het aan mij lag zou ik het hele spektakel zo weer overdoen”.

Praktisch

Inge: “Dat wij voor Britta hadden gekozen was omdat haar ontwerp praktisch was gesitueerd. Zij had de ruimte die wij voor ogen hadden aan de zijkant van het huis gebruikt, met een doorsteek naar het oude gedeelte. Terwijl het ontwerp van Jeroen de Nijs een aanbouw aan de achterkant van het huis liet zien. Dat ging ten koste van de tuin die we het meeste gebruikte”.
Het was de bedoeling om een verbouwing zonder vergunning te realiseren. Na goed overleg met de gemeente en een paar kleine aanpassingen aan het ontwerp konden we het zonder vergunning uit gaan voeren. Uiteindelijk kwamen ongeveer 10.000 euro boven budget uit op 140.000 euro voor de hele verbouwing. Door weinig tegenslagen hebben we de kosten beperkt kunnen houden”.

Heel proces

Robert: “Voor de uitbouw hebben we gekozen voor aluminium met een speciale weersbestendige coating in plaats van zink. Ook hebben we besloten om geen openhaard of een houtkachel te nemen vanwege de regels en ook financiën. Soms moet je andere keuzes maken om binnen het budget te blijven. Je kunt het geld maar één keer uitgeven. Plannen zijn er nog voor een nieuwe oprit, de tuin en de hal. En de bovenverdieping kan ook niet achterblijven. Verder moet er nog een schuifdeursysteem komen in het kantoor wat vroeger de woonkamer was. Daarbij wordt dan nog een muurtje geplaatst, gestuct en kan dan worden gesaust en geschilderd. Bouwtechnisch is het klaar.
“Al met al”, gaat Robert verder, “was het een heel proces. Neem nou alleen het ontwerp, daar kan een aannemer niets mee tot er een bouwkundig tekenaar aan te pas is gekomen. Ook het vinden van een aannemer zonder een plan of ontwerp is lastig. Deelname aan het programma vereiste dat wij alles op orde hebben qua financiering en aannemer, voordat de architecten ook maar één lijn op papier hadden gezet.’’

Flexibel

”Na een gesprek met mijn vader, die is gepensioneerd bouwvakker, heb ik Bouwbedrijf Arie Groeneveld benaderd. Mijn vader was zijn leermeester in de bouw en zij hebben jaren samen gewerkt. Arie is later voor zich zelf begonnen. Toeval wilde, dat ik Arie ook nog kende van de LTS vroeger”.

‘Na goed overleg met de gemeente en een paar kleine aanpassingen aan het ontwerp konden we het zonder vergunning
uit gaan voeren’


Ook installatiebedrijf Gert Veldhuizen wil ik hier noemen. Samen met Arie zijn zij hier natuurlijk het meeste aan het werk geweest en waren ze ook flexibel in mijn eigen deelname in de werkzaamheden en waren ze akkoord dat ik alles in beeld bracht voor eventuele tv-uitzending. En uiteraard de hulp van onze vrienden en familie. Met zo’n verbouwing komt er heel wat op je pad zoals de financiën, regels en wetgeving, aannemers en installateurs, het tijdsbestek en de verschuivingen door corona. Alle contacten verliepen goed. Wat je eraan overhoudt is een groter huis maar ook een papierwinkel met schetsen en offertes. Alle materialen komen bij lokale bedrijven vandaan. We zijn er 28m2 op vooruit gegaan. Spannend was het tot we de ontwerpen mochten ontvangen. Uiteindelijk leg je er toch een zak met geld neer en weet je niet wat er gaat gebeuren. De nieuwe maandlasten zijn te overzien. Spijt? Nee dat hebben we niet”, aldus Robert.

Veel reacties

Velen hebben met belangstelling naar De Perfecte Verbouwing gekeken. Reacties kwamen van alle kanten via allerlei social media-kanalen. Ook mensen met heel veel mooie herinneringen aan dit huis. Zo ontvingen ze zelfs een geschreven brief van kleinkinderen van oud-bewoners. Ooit heette dit deel Klein Schutje waar op zondagmorgen met zes volwassenen en vijf kleinkinderen koffie met iets lekkers werd gedronken in de voorkamer. Robert en Inge voelen zich net bn’ers, zoveel mensen komen hier langs in de straat die het programma hebben gezien en zo met eigen ogen het exterieur willen bekijken.

Klein Schutje

”Na een gesprek met mijn vader, die gepensioneerd bouwvakker is, heb ik Bouwbedrijf Arie Groeneveld benaderd. Toeval wilde, dat ik Arie ook nog kende van de LTS vroeger. Ook installatiebedrijf Gert Veldhuizen werkte mee. Ze gingen akkoord dat ik alles in beeld bracht voor eventuele tv-uitzending. Wat je eraan overhoudt is een groter huis maar ook een papierwinkel met schetsen en offertes. We zijn er 28m2 op vooruit gegaan. Spannend was het tot we de ontwerpen mochten ontvangen.
Uiteindelijk leg je er toch een zak met geld neer en weet je niet wat er gaat gebeuren. Velen hebben met belangstelling naar De Perfecte Verbouwing gekeken. Reacties kwamen van alle kanten. Ook mensen met mooie herinneringen aan dit huis. Zo ontvingen ze een brief van kleinkinderen van oud-bewoners. Ooit heette dit deel Klein Schutje waar op zondagmorgen met zes volwassenen en vijf kleinkinderen koffie met iets lekkers in de voorkamer werd gedronken.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden