<p>Het huwelijkskistje. De waarde is nihil maar het bleek een cadeau voor het leven!</p>

Het huwelijkskistje. De waarde is nihil maar het bleek een cadeau voor het leven!

(Foto: Museum Veenendaal)

Uit de collectie van Museum Veenendaal: een bijzonder huwelijkskistje van de Ritmeester

Veenendaal - In de regelmatig terugkerende rubriek over bijzondere items uit de collectie van het Museum Veenendaal, ditmaal een zogenaamd huwelijkskistje uit 1947. Ook zien we bij dit verhaal de huwelijksfoto van Rijk en Janny Slok, van wie dit kistje was. 

Rijk senior zou zijn leven lang verbonden blijven aan Ritmeester en vooral bekend worden als de voerman die dagelijks het contact onderhield tussen de Oude en Nieuwe fabriek (over het spoor).

Oranjestraat

Museum Veenendaal kreeg vorig jaar weer een aantal nieuwe items. Waaronder dit bijzonder stuk uit de rijke historie van de Ritmeester Sigarenfabrieken. Het is een zogenaamd huwelijkskistje.
Wie in dienst was bij de fabriek kreeg een speciaal sigarenkistje bij je huwelijk. In 1947 trouwden de op en top Veenendalers Rijk Slok en Janny Jansen, latere bewoners van de Oranjestraat.

Gekoesterd

Zij kregen deze versierde oranje sigarendoos. Het kistje werd al die jaren gekoesterd en daarin belangrijke papieren, foto’s en uiteraard ook het trouwboekje gestopt. Het werd bewaard in het nachtkastje. Zoon Anne Slok vond dat er maar één plek was om dit bijzondere kleinood voor het nageslacht te behouden: in het plaatselijke museum.
Na het overlijden van zijn moeder in 2019 gaf hij dit aan deze instelling. Daar wordt het in het depot bewaard en zal bij bijzondere gelegenheden ongetwijfeld getoond worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden