<p>Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar het is daadwerkelijk graffiti op de paal.</p>

Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar het is daadwerkelijk graffiti op de paal.

(Foto: Pieter Vane)

Langs de Rondweg in Veenendaal: ergerlijke graffiti verborgen in cijfers

Veenendaal - Ergerlijke graffiti, zelfs lasterlijk in dit geval, wordt indien het in de Veenendaalse openbare ruimte staat, onmiddellijk door de gemeente verwijderd. Dat laat woordvoerder Frank Bartelds van de gemeente Veenendaal weten.

Door Martin Brink

Terecht, maar als het niet als zodanig snel herkenbaar is, dan blijft het staan, tot dat iemand het opmerkt.

Iets dergelijks is te zien aan het einde van het Goeie Spoor met de t-spitsing van de Rondweg-West. Staat het er nu echt? Dat vraagt de automobilist zich af terwijl hij voor het verkeerslicht staat, voorgesorteerd om linksaf te slaan. Op een blauw-witte bewegwijzingspaal iets verderop staat van boven naar beneden in koeienletters de cijfercombinatie: . 1 3 1 2 . onder elkaar en in zwarte spuitverf gekalkt.

Afkorting

Het is een code verwijzend naar de letters van het alfabet, die vervolgens weer duiden op de uiteindelijke afkorting: ‘All cops are bastards’ ofwel ‘Alle politieagenten zijn klootzakken’. Ook de afkorting A.C.A.B. wordt daarvoor gebezigd.
Het staat er al een tijd en velen zien het niet als een grove belediging. Op wiki staat een uitleg: ‘’De slogan en afkorting worden gebruikt in jongerensubculturen zoals voetbalhooligans, punks, skinheads en anarchisten. Daarnaast komen ze voor in tatoeages van gevangenen, in graffiti, op posters en T-shirts en in namen van muziekgroepen en hun werken, waaronder DJ Paul Elstak en 4 Skins.’’

Alternatieve betekenissen

Om onder rechtsvervolging uit te komen worden alternatieve betekenissen gegeven aan de afkorting. Een in 2009 gearresteerde Groninger verklaarde dat zijn ACAB-tatoeage stond voor ‘Acht Cola, Acht Bier’. In het Engelse taalgebied wordt ook de uitleg ‘Always Carry A Bible’ genoemd (Draag altijd een bijbel bij je).’’ Omdat het niet algemeen bekend is, dus niet zonder meer beledigend is, zijn rechtszaken hierover zaken in het recente verleden geseponeerd.
Toch waakt men bij de gemeente voor allerlei uitingen in het openbaar. Want wat is het beleid inzake graffiti? Daarin staat het haarfijn vermeld.

Arrestant: de ACAB-tatoeage staat voor ‘Acht Cola, Acht Bier’

Gemeentewoordvoerder Bartelds geeft uitleg: ‘’Er bestaat een algemeen verbod op graffiti op grond van artikel 2:42 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat ook een vervoer verbod van dergelijke middelen, zoals spuitbussen (artikel 2:43 APV).
Dit geldt voor heel Veenendaal. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als er expliciet opdracht is gegeven (en dus ontheffing verleend). Denk aan de Street Art Route van de organisatie Straatkapers.’’

Verschillen in aanpak

Er zijn twee verschillen bij de aanpak van graffiti. Als dit wordt aangebracht op particuliere panden, dan zijn de pandeigenaren, gebruikers of huurders in beginsel zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van graffiti.
Bijvoorbeeld een rolluik van een winkel waar graffiti op gespoten wordt, dient door de (pand)eigenaar verwijderd te worden. Als dit wordt aangebracht op openbare bouwwerken, zoals geluidsschermen of fietstunnels wordt dit in opdracht van de gemeente verwijderd. ACV voert dit voor de gemeente uit.
Het verwijderen van de graffiti vindt plaats op geplande momenten, zodat verschillende locaties gelijktijdig schoongemaakt kunnen worden. Uitzondering daarop is graffiti waar haatdragende of racistische teksten of afbeeldingen worden aangebracht.
Bartelds: ‘’Deze trachten wij zo snel als mogelijk te verwijderen. Daarbij doen wij dan aangifte bij de politie.’’
Geplaatste (ergerlijke) graffiti hoort men bij de gemeente doorgaans via meldingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden