<p>Tussen &#39;Hoop en wanhoop&#39; is geveld en ligt in een paar stukken....</p>

Tussen 'Hoop en wanhoop' is geveld en ligt in een paar stukken....

(Foto: familie Zwart)

Veenendaals beeld Hanneke Zwart vernield, letterlijk ‘Tussen hoop en wanhoop’...

Veenendaal - Het kunstwerk in de hal van het politiebureau in Veenendaal is opzettelijk en onherstelbaar vernield. Hoe het zover heeft kunnen komen wordt momenteel uitgezocht. Daarover doet de politie geen mededelingen.  

De sculptuur met de titel ‘Tussen Hoop en Wanhoop’ is van de hand van beeldhouwster Hanneke Zwart. De kunstenares werd kort na het incident door de politie geïnformeerd over de vernietiging van haar werk. De restanten van het kunstwerk zijn inmiddels afgevoerd door Steenhouwerij Buddingh. “Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de omstandigheden waaronder het werk is vernield. Dat is vooralsnog het enige wat de politie er over heeft verteld”, aldus een aangeslagen Hanneke Zwart.

Prominente plek

‘Tussen Hoop en Wanhoop’ heeft sinds de ingebruikname van het huidige politiebureau aan het Boompjesgoed in 2002 op een prominente plaats in de centrale hal gestaan. Het stuk was ook vanaf de openbare weg duidelijk zichtbaar. Het beeld werd in de jaren negentig van de vorige eeuw vervaardigd in opdracht van de gemeente Veenendaal, in die periode onder leiding van burgemeester Frits Brink. Het werkstuk werd na zijn voltooiing geschonken ter verfraaiing van de hal van het politiebureau.

Betrokken

Hanneke Zwart voelt zich, zo’n dertig jaar na de overdracht van het beeld, nog steeds betrokken bij haar werkstuk. “Een stuk blijft je intellectueel eigendom, er blijft altijd een band bestaan. Daarom waardeer het ik ook dat ik vrij snel na het incident van de gebeurtenis te horen heb gekregen. Ik ben ook op het bureau ontvangen en we hebben de restanten bekeken. Dat raakte mij diep.

Hanneke Zwart: ‘De aanblik van de restanten raakte mij diep’

De brokstukken waren toen al uit de hal verwijderd en tijdelijk elders opgeslagen. Door de val zijn er barsten in het marmer geslagen en er zijn stukken van af. De pen waarmee het op de sokkel was bevestigd is kromgebogen.’’

Nu afval

Steenhouwerij Buddingh heeft het materiaal afgevoerd. Hanneke: ‘’Het is nu afval geworden. In de afgelopen jaren heeft het beeld z’n nut gehad, zullen we maar zeggen. Wat er precies met het beeld is gebeurd zodat het op de grond terecht kwam weet ik niet, maar de titel van het stuk vat de situatie rond het incident waarschijnlijk goed samen.”

Marmer

‘Tussen Hoop en Wanhoop’ is gemaakt uit marmer, afkomstig uit een van de groeves rond de stad Carrara in Toscane, Italië. Kunstenares Hanneke Zwart selecteerde ter plaatse het marmer en maakte het klaar voor een veilig vervoer door Steenhouwerij Buddingh naar Veenendaal. Het stuk werd vorige maand vernield. Het stond ruim dertig jaar in de hal van het politiebureau.
Het beeld was inclusief granieten sokkel 110 cm hoog en kende een omvang van 50x50 cm.

Boekhandel Van Kooten

Het is niet de eerste maal dat een beeld van Hanneke Zwart werd vernield. Een langwerpig kunstwerk viel ooit bij een presentatie bij boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat in drie stukken toen iemand er tegenaan liep.
Dankzij de verzekering mocht Hanneke een soortgelijke nieuwe te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden