<p>Columnist Jurgen Hillaert.</p>

Columnist Jurgen Hillaert.

(Foto: Jan van den Brink)

Column Jurgen Hillaert: ‘Boetedoening’

‘’Het is geen kattenpis. Zeven partijen, ofwel de volledige Veense oppositie, hebben afgelopen week het vertrouwen opgezegd in Marco Verloop, de verantwoordelijk wethouder voor Financiën en Control. Aanleiding was het debacle rondom de inning van precariogelden bij netbeheerder Stedin, waarbij gemeente Veenendaal de randen van de wet had opgezocht. Slordig oordeelde de rechter en derhalve niet legaal. Veenendaal werd teruggefloten en kan negen miljoen euro op haar buik schrijven.

Wie z’n billen brand, moet op de blaren zitten, zeiden ze bij ons thuis. Ofwel als je iets doms doet, moet je de gevolgen dragen. En het liefst zonder klagen. En daar ging het mis afgelopen week in het nachtelijk debat van de gemeenteraad. Onder aanvoering van de fractievoorzitters van CDA en Lokaal Veenendaal werden wethouder Verloop en de coalitie geconfronteerd met de gemaakte fouten. De hamvraag: wanneer dient een wethouder zijn verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen. De fracties van SGP en Pro Veenendaal kwamen niet veel verder dan dat de intenties goed waren geweest. Daarmee was voor hen de kous af. Dat naast onwil, ook onmacht of onvermogen een reden kunnen zijn om naar een vervanger op zoek te gaan, kwam niet bij hen op. De boetedoening van de wethouder zélf bleef ook erg mager. Aftreden had hij zelfs nooit overwogen. “Gebrek aan zelfreflectie”, aldus de oppositie. De ChristenUnie stelde dat eerdere openheid van zaken reputatieschade had kunnen voorkomen, maar verbond hier verder geen conclusies aan. De collegepartijen hielden de gelederen gesloten. Miljoenen euro’s door het afvoerputje. En de verhoogde Stedin-tarieven ? Die zijn door de burgers betaald.

Juist de Paastijd is voor velen een uitgelezen moment voor boetedoening. Het helpt en bevrijdt niet alleen het individu zelf, maar juist ook diegenen rondom hem of haar heen. Zover is het in de Veense raadszaal niet gekomen. Het vertrouwen is geschonden. De verzoening ver te zoeken.’’

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden