<p>Kunstenares Linette Dijk en Jannie. (Foto: Cheraine van den Brink)</p>

Kunstenares Linette Dijk en Jannie. (Foto: Cheraine van den Brink)

(Foto: )

Project met kunstenaars in Veenendaal: bundel voor iets positiefs

Veenendaal - De coronatijd is voor velen van ons een zware tijd. Hoe mooi is het dan om samen de krachten te bundelen voor iets positiefs. Zo ontstond het idee om de kennis van ouderen te koppelen aan de kunde van lokale kunstenaars. Verhalen van vroeger. Bij dit project zijn bewoners/bezoekers betrokken van Over het Spoor, Hollandia Staete, De Koekoek en Ontmoetingcentrum Veenendaal, alle locaties van stichting QuaRijn.

Het project Reizende Tentoonstelling is van start gegaan: zes kunstenaars zijn gekoppeld aan ouderen, om van hen de verhalen te horen over beroepen van vroeger.

In dit project van QuaRijn en MAAK Veenendaal werken zes lokale kunstenaars verhalen van ouderen uit tot zes kunstwerken.

Reizende expo

De kunstwerken vormen samen een reizende tentoonstelling die langs verschillende wooncentra voor ouderen in Veenendaal gaat reizen. Zo krijgen zij juist in deze zware tijd wat extra afleiding en kunnen zij samen of alleen herinneringen ophalen over de beroepen van vroeger.
In verschillende woonzorgcentra zijn bij ouderen herinneringen opgehaald. Waar hebben de Veense ouderen allemaal gewerkt vroeger? Veel dames werkten als dienstmeisje of in een kledingwinkel.
Ook werd vaak de boerderij genoemd. En natuurlijk de typische Veense sectoren zoals de wolspinnerij en de sigarenfabriek.
Voor het project hadden ruim dertig kunstenaars zich aangemeld. In een zorgvuldig en anoniem selectieproces zijn de zes kunstenaars gekozen door de medewerkers van QuaRijn.

Zij keken naar de verschillende ingezonden werken en zochten zes stijlen uit die passen bij de wensen van de doelgroep. De geselecteerde kunstenaars zijn: Joost van Suchtelen, Jochina van Kruistum, Nelleke Uenk, Linette Dijk, Suzanne Visscher en Bert de Ruiter. FondsenBehalve hartverwarmend veel hulp van kunstenaars kan er voor dit project ook gerekend worden op ondersteuning van de lokale fondsen en serviceclubs.Lionsclub De Gelderse Vallei, Rotary Club Veenendaal, het VeenendaalFonds en kfHein-fonds dragen bij aan dit project voor ouderen.

Info

De eerste tentoonstelling is op een locatie van QuaRijn maar daarna gaat deze tentoonstelling ook naar collega-instellingen zodat zoveel mogelijk ouderen in Veenendaal ervan kunnen genieten.
Voor info en voor wie interesse heeft: Christine van der Male Adviseur Welzijn van QuaRijn via c.vandermale@quarijn.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden