Foto:
aangeboden door mijnautoonderdelen.nl

Problemen met je auto voorkomen? Tips om schade van je accu en slijtage van je banden tegen te gaan

Het is ontzettend naar als je in de vroege ochtend in je auto wil stappen maar er dan achter komt dat hij niet wil starten. Met name in de winter zijn auto-problemen een veelvoorkomend probleem. Ook komt het in de winter regelmatig voor dat de banden van je auto aan slijtage onderhevig zijn. Over het algemeen gaan de banden van een auto minimaal 80.000 kilometer mee voordat ze vervangen moeten worden, maar toch zijn er diverse oorzaken waardoor je eerder slijtage aan je banden kunt hebben. Lees in dit artikel hoe je problemen met de accu en banden van je auto kunt voorkomen. Eerst komen tips over de accu naar voren, vervolgens tips over de banden.

De accu: zorg ervoor dat je de juiste gebruikt

De eerste tip is om er zeker van te zijn dat je voor jouw auto de juiste accu gebruikt. Elke auto heeft een batterij nodig met specifieke eigenschappen voor die bepaalde auto. Daarom is het van belang dat je ervoor zorgt de juiste accu te gebruiken in jouw accu. Wanneer je de verkeerde accu gebruikt, loop je kans dat je niet alleen je accu, maar zelfs je hele auto beschadigt. Dat is een veel duurdere grap dan een iets goedkopere accu gebruiken.

Controleer je accu

Ook is het belangrijk om je accu regelmatig te laten controleren. Wanneer je een klikkend geluid hoort als je de auto start, kan dat een teken zijn dat je accu niet helemaal goed meer functioneert. Dat kan ook het geval zijn wanneer de koplampen dimmen wanneer de auto stationair draait. Laat dus iemand naar je accu kijken, wanneer deze situaties bij jou van toepassing zijn.

Hitte en kou

Hitte en kou kunnen allebei ervoor zorgen dat de levensduur van je auto wordt verkort. Daarom is het aan te bevelen je auto niet buiten neer te zetten, maar juist in een garage. Daardoor zal je auto minder last hebben van temperatuurverschillen. Daarmee voorkom je dat je accu beschadigt. Wanneer je niet over een garage beschikt, leg dan een doek om je auto heen. Deze doek al je auto ook tegen temperatuurverschillen beschermen. Wat je ook kunt doen is je accu isoleren. Hiervoor bestaan er speciale hoezen.

Zorg ervoor dat de accu vastzit

Een accu kan problemen krijgen doordat er beweging is, bijvoorbeeld door de trillingen die er in de auto ontstaan wanneer je aan het rijden bent. Het gevolg daarvan is dat de accu los kan komen te zitten. Ook kunnen de vloeistoffen die in de auto zitten gaan lekken. Daardoor kan je motor schade oplopen. Daarom is het belangrijk om regelmatig in de gaten te houden of je accu goed vastzit.

Een schone accu

Het is belangrijk je accu regelmatig schoon te maken. Wanneer dat niet het geval is, kan er namelijk kortsluiting ontstaan waardoor de batterij beschadigd raakt. Je kunt je accu schoonmaken met een mengsel van water en soda. Ook is het relevant de aansluitingspunten van de batterij schoon te maken en om roestplekken weg te halen.

Rijd langere afstanden om je accu op te laden

Als je met name korte ritjes maakt met je auto, heb je de kans dat de accu niet voldoende tijd heeft om tijdens het rijden op te laden. Het kost namelijk aardig wat energie voor je accu om de auto te starten. Als de accu niet voldoende tijd heeft om op te laden, raakt de accu op een gegeven moment leeg. Het is daarom aan te raden om af en toe een langere afstand te rijden met je auto. Aanbevolen wordt om minimaal dertig kilometer te rijden. Dan kan je accu volledig ophalen.

De banden: slijtage voorkomen

Naast een defecte accu, is het ook vervelend wanneer je banden versleten zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor slijtage aan je banden. Dit kunnen onder meer het weer, de snelheid tijdens het rijden en het gedrag tijdens het rijden zijn, of de ondergrond tijdens het rijden.

Rijgedrag

Door extreem rijgedrag kun je slijtage aan je banden krijgen. Snelle rijders zorgen voor snellere slijtage aan de banden dan rustige rijders. Als je veel remt, zorg je er ook voor dat de banden sneller slijten. Het wordt aanbevolen je auto zo veel mogelijk uit te laten rollen. Als je daarnaast je rijgedrag aanpast en niet met al te hoge snelheden bijvoorbeeld door de bocht gaat, zullen je banden minder snel gaan slijten.

De juiste banden

Net als dat het belangrijk is om de juiste accu in je auto te hebben, is het ook belangrijk om de juiste banden onder je auto te hebben. Door te rijden op banden die passen bij het seizoen, zullen je banden minder snel slijten. Als je op seizoensbanden, zoals zomerbanden of winterbanden, rijdt, is het belangrijk om deze op tijd om te wisselen. Als je het hele jaar op een zomerband of winterband zou blijven doorrijden, is dat schadelijk voor de band. Winterbanden zijn van ander materiaal gemaakt dan zomerbanden, en zijn daardoor niet geschikt om mee te rijden met hoge temperaturen. Je zult daardoor slijtage aan je banden krijgen die niet nodig is. Dat geldt andersom ook. Rijd dus niet op zomerbanden gedurende de wintermaanden. Zomerbanden zijn niet geschikt voor winterse omstandigheden en zullen dan ook gaan slijten. Zorg er dus voor dat je op tijd je banden vervangt, zodat je altijd met de geschikte set banden rijdt.

Opslag van de banden

Het is ook van belang dat je je banden op de goede manier opslaat. Als je je banden opbergt zonder ze te verpakken in plastic of zonder ze in een bandenhoes te doen, loop je de kans dat de banden gaan uitdrogen. Hierdoor zullen ze minder lang meegaan. Ook kunnen je banden gaan vervormen door verkeerde opslag.

Band op tijd vervangen

Er zijn dus verschillende oorzaken waardoor je banden kunnen gaan slijten. Als het moment daar is dat je banden daadwerkelijk versleten zijn, is het belangrijk om je band te gaan vervangen. Door nieuwe banden onder je auto te plaatsen, kun je weer veilig de weg op!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden