<p>Nederland, Rotterdam, 06/05/2020 Raymond Landegent legt geveltuintjes aan in Vreewijk en Blijdorp.(Foto Jan de Groen)</p>

Nederland, Rotterdam, 06/05/2020 Raymond Landegent legt geveltuintjes aan in Vreewijk en Blijdorp.(Foto Jan de Groen)

Gemeente Veenendaal gaat de strijd aan bij het NK Tegelwippen

Veenendaal - Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Gemeente Veenendaal gaat de strijd aan met gemeente Apeldoorn. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?


Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. Vanaf 30 maart kan iedereen z’n eruit gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl voor de Tegelstand. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste twintig gemeenten. In het oog springen de spannende derby’s tussen Veenendaal en Apeldoorn, Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen en Breda en Tilburg. Ook andere gemeenten wippen erop los: Zaltbommel, Utrecht, Arnhem, Haarlemmermeer, Maasdriel, Oosterhout, Diemen, West Betuwe, Tiel, Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk hebben zich aangemeld. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.

Kerkewijk

Wethouder Engbert Stroobosscher wipte een tegel uit de Kerkewijk: “In Veenendaal hebben wij duurzame ambities. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk te vergroenen, om zo een klimaatbestendige toekomst tegemoet te gaan. Het NK Tegelwippen is een ludieke manier om aandacht te vragen voor vergroenen en we gaan vol goede moed de strijd aan met gemeente Apeldoorn!”

Wie wint de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.
De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden en worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto “Een groen Nederland begint in je eigen tuin” slaan zij de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners.
Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden