<p>Het stembiljet van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.</p>

Het stembiljet van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

(Foto: Archief D66 Veenendaal)

D66: ‘uniforme publicatie verkiezingsuitslagen aub!’

Veenendaal - D66 Veenendaal heeft moeite met de manier hoe de verkiezingsuitslag naar buiten heeft gebracht. Ze deed in de laatste raadsvergadering een oproep tot verbetering. Daar werd niet met een meerderheid van stemmen op gereageerd.

Het zal velen niet zijn ontgaan: de recente Tweede Kamer verkiezingen is een nogal traditioneel gebeuren, met het rode potlood en onhandig grote stembiljetten. Ook over de publicatie van de uitslagen: elke gemeente doet dit op haar eigen wijze en de grootte van de gemeente zegt bijvoorbeeld ook niets over de snelheid van publicatie.

Wachten

Ook in Veenendaal was het even wachten op de definitieve uitslag. Voldoende redenen om als D66 een voorstel te doen om vanuit Veenendaal bij de VNG en de Kiesraad te pleiten voor een uniforme en tegelijkertijd eigentijdse manier van het publiceren van verkiezingsuitslagen. D66 is van mening dat transparantie naar inwoners erg belangrijk is.
 Fractievoorzitter van D66 Youssef Boutachekourt:: ‘’Gezien alle huidige digitale mogelijkheden zou op zijn minst de publicatie van verkiezingsuitslagen veel beter georganiseerd kunnen worden, zodat de resultaten snel duidelijk en inzichtelijk zijn. Stemmen met het rode potlood en het werken met grote papieren stembiljetten is ons inziens echt niet meer van deze tijd. Wij begrijpen dat in verband met privacy issues dit proces nog niet (of niet meer) digitaal verloopt. Wel zijn wij van mening dat het publiceren van verkiezingsuitslagen veel makkelijker en sneller mogelijk zou moeten zijn.”

Voorstel

 D66 deed daarom in de raadsvergadering van 25 maart een voorstel om vanuit Veenendaal aan te dringen op een uniform systeem van publicatie van verkiezingsuitslagen; en deze bij voorkeur te publiceren op een centrale website waarop de gemeenten alle gemeentelijke verkiezingsuitslagen op uniforme wijze kunnen invoeren. Alleen de VVD en SGP stemden tegen dit voorstel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden