<p>Wethouder Engbert Stroobosscher was aanwezig bij het afscheid.</p>

Wethouder Engbert Stroobosscher was aanwezig bij het afscheid.

(Foto's: Gertjan van Capellen)

‘Zelfs het kleinste snoeppapiertje neem ik mee naar huis’

Veenendaal - Na vijf jaar Veenendaal Schoon vertrekt Anneke Schuiling. Het lijkt afgelopen donderdagmorgen om half tien wel spitsuur op industrieterrein Het Ambacht waar vrachtwagens, hoofdzakelijk uit Oost-Europese landen, af en aan rijden en door Henk-Bart van Doorn, eigenaar van Docomar, naar hun plaats worden gewezen. Wat is er aan de hand? Het Team Clean van initiatiefnemer Tjeerd de Vries neemt coronaproof in de buitenlucht afscheid van zwerfafvalruimster Anneke Schuiling nadat ze haar zoveelste karretje in de vijf jaar dat ze nu bezig is met vuil had binnen gebracht.

Door Gertjan van Capellen

 Bloemen waren er onder andere van wethouder Engbert Stroobosscher en van beheerder/toezichthouder van Kwintelooijen Bert van de Haar. Op de gemeentewerf gingen we met haar in gesprek.
“Vooropgesteld”, begint zij haar verhaal, “vind ik het belangrijk dat wij met z’n allen duurzamer moeten omgaan met de spullen hier op aarde. Het verzamelen van afval, het verwerken en zo mogelijk hergebruiken is daar een klein onderdeel van” zegt de oud apotheker die nog steeds ingeschreven staat als zorgverlener in het BIG-register.

Storen aan vuil

“Ik was al bezig toen Team Clean begon. Aanvankelijk was ik er drie ochtenden per week mee bezig, nu twee keer. Waarom ik dit doe? Omdat ik me enorm stoor aan het vuil langs de weg. Het zou niet eens in me opkomen om iets weg te gooien. Wat je mee neemt op de fiets of in de auto, dat neem je toch ook weer mee terug al is het zelfs het kleinste snoeppapiertje”, aldus Anneke.
Wat is het gekste wat zij tot nu toe is tegen gekomen. “Je komt van alles tegen maar sieraden en flessen drank zijn toch wel bijzondere vondsten. Het zwerfafval is een groot probleem. Niet alleen in de kernen maar ook langs provinciale- en snelwegen en bij op- en afritten. Het vuil dat wij ophalen, hoofdzakelijk uit de kern, brengen we naar de gemeente. Op de fiets, die voorzien is van een karretje, scheid ik het plastic, blik en restafval. Ook plastic doppen houd ik apart. Ja het houdt me wel bezig maar gelukkig niet obsessief”.

Veilig

“Ik houd het langs de weg wel veilig”, gaat Anneke verder. “Een hesje is dan ook verplicht. Maar dat kon niet voorkomen dat ik toch een keer ben aangereden door een appende fietser. Gelukkig liep het goed af. Het afval ruimen op zich is zeker verslavend. Wat ik zie daar wil ik zo snel mogelijk op af. Wat me gunstig stemt is, afgezien dat het niet nodig zou moeten zijn, zie ik nu in coronatijd een toename van zwerfvuilrapers. Mijn man vindt het niet altijd leuk dat ik er mee bezig ben maar heeft er wel begrip voor. Je werkt niet aan een oplossing vindt hij, het gaat altijd maar door. Ergens heeft hij wel een punt maar zo sta ik er niet in. Nu ik ga verhuizen naar Heerde ga ik er daar ook weer mee aan de slag. Veenendaal ga ik zeker missen”, weet Anneke zeker.

Gouden kliko

Ondertussen gaat team Clean verder met 53 zwerfafvalruimers. Tjeerd de Vries daarover. “Maar we gaan wel een doorgewinterde zwerfvuilraper missen, eentje die een gouden kliko verdient. Gelukkig wordt het goed opgevangen door nieuwe leden waar zeker ook pareltjes tussen zullen zitten. Om het te kunnen behappen kunnen we doorgroeien naar 60 leden. Er kunnen er dus nog een paar bij. Ik heb er veel vertrouwen in. Iedereen werkt goed mee zoals Reina Veldhuizen van de gemeente Veenendaal, projectleider Arend Verwoert die de grote dingen ophaalt die wij niet mee kunnen nemen en Adrie Duijts, inspecteur mobiliteit van de provincie Utrecht”, aldus de coördinator. (tjdevries@casema.nl)
Maandelijks staat er een gezamenlijke zwerfvuilactie met Team ZAAP uit Rhenen op het programma en worden de bermen van de Cuneraweg opgeschoond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden