<p>Gert-Jan van Heugten uit Veenendaal.</p>

Gert-Jan van Heugten uit Veenendaal.

(Foto: Foto: Rick Praamstra)

Veenendaalse blootvoetloper krijgt veel reacties: ‘Zijn je schoenen kwijt? Ik koop nieuwe!’

Veenendaal - ‘Ben je je schoenen kwijt? Ik wil wel nieuwe voor je kopen’. Het is de vreemdste en tegelijk liefste reactie die Gert-Jan van Heugten kreeg van iemand die hem op blote voeten zag lopen. Voor de Veenendaler is op blote voeten lopen deel van zijn identiteit geworden.

Door Rick Praamstra

Gert-Jan valt op; naast dat hij op blote voeten loopt, draagt hij altijd een cowboyhoed en hij heeft bovendien een flinke baard. Hij doet dit niet om op te vallen, hij voelt zich er goed bij. Wat anderen daar van vinden, doet hem niet zoveel.

Wennen

De reden dat hij in het voorjaar van 2014 besluit om op blote voeten te gaan lopen heeft geen diep filosofische achtergrond, maar is heel simpel: “Ik houd niet van schoenen, dat heb ik altijd al gevonden. Ze zitten niet lekker. Als ik vroeger uit school kwam deed ik direct mijn sokken en schoenen uit.”

Zijn voeten moesten eerst nog wel wennen aan al die verschillende oppervlakten, legt Gert-Jan uit. “Je hersenen zijn het niet gewend dat je op blote voeten loopt en interpreteren dit als pijnprikkels.” Maar al binnen een maand is het blotevoetenlopen gesneden koek. “Het is net alsof je intensief gaat sporten als je dat eerst niet deed; dan voel je aan het begin spieren waarvan je niet wist dat je ze had.”

Gezond

Al is zijn aversie tegen sokken en schoenen de belangrijkste reden om blootvoets te gaan, hij ontdekt na onderzoek (Gert-Jan raadt ‘The Barefoot Book’ van Daniel Howell, een Amerikaanse anatomieprofessor aan) dat het ook veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo houden schoenen de natuurlijke werking van je voet tegen, vertelt de Veenendaler. Voeten werken als schokdempers, maar door schoenen te dragen vangen je gewrichten de schok op en slijten ze sneller.

Ook ervaart hij betere voethygiëne. “Ik heb nooit last van zweetvoeten en kalknagels.” Ja, voeten worden vuil, maar dat was je er zo af en ja, er ontstaat soms een wondje, maar dat herstelt snel, weet de geboren en getogen Brabander. Je dient vooral niet bang te zijn om zonder schoeisel te lopen. “Er ligt minder gevaarlijks als glas op straat dan je denkt, je moet gewoon goed opletten. Als je met je blote handen werkt, ontstaat er ook weleens een splinter of sla je op je duim.”

Routine

Het is routine voor Gert-Jan om op blote voeten te lopen. “Het voelt vreemd als ik schoenen draag, bijvoorbeeld als ik klus (dat deed hij eerst ook blootvoets, maar nadat hij eens een tegel op zijn voet kreeg, drong zijn vrouw aan om klompen te dragen). Ik heb er een zintuig bij naast mijn ogen en oren. Je voelt de verschillende oppervlakten. Het klinkt misschien zweverig, maar het geeft een extra dimensie aan je wandeling.”

Nagestaard

Hij valt op als hij buiten loopt, dus reacties blijven niet uit. “Je wordt soms nagestaard en nageroepen. Kinderen zeggen: ‘kijk mama, die meneer loopt op blote voeten’. Ik ontvang verschillende reacties. Sommige mensen vinden het niets. Dat vind ik prima, iedereen mag zijn eigen oordeel hebben.”

‘Op blote voeten lopen geeft een extra dimensie aan een wandeling’

Zijn vrouw moest eerst ook even wennen. “Aan het begin van onze relatie dacht ze dat ze mij wel aan de schoenen zou krijgen, maar ze wist al snel dat dit niet ging lukken. Toen onze bruiloft ter sprake kwam, zei ze dat ik gewoon op blote voeten moest. En dat is ook gebeurd.”

Nadelen?

Ervaart hij ook nadelen als blotevoetenloper? “Nou, voor heel veel mensen speelt het sociaal aspect een rol. Op blote voeten lopen is natuurlijk, maar niet normaal. Schoenen dragen is de norm. Anders zijn wordt in onze maatschappij vaak afgestraft. Er zijn mensen die ook wel blootvoets willen lopen, maar vrezen wat anderen daar van vinden.”

Uniek

Gert-Jan raadt mensen die overwegen de sokken en schoenen vaarwel te zeggen om te ‘proberen uit hun comfortzone te gaan’. “Ga lopen op plekken waar mensen je niet kennen en kijk hoe het voelt of loop met meerdere mensen tegelijk, dan word je niet gezien als buitenstaander.”

In een ideale wereld zou ‘iedereen anders moeten zijn’, vindt de Veenendaler. “De oud-president van de VS, Abraham Lincoln, zei ooit ‘elk mens wordt als een origineel geboren, maar helaas sterven de meeste mensen als een kopie’. Dat is ontzettend jammer. Iedereen is uniek en met eigen gaven en talenten op deze wereld gezet, maar veel mensen passen zich aan. Daardoor bestaat het gevaar dat je je eigen identiteit verliest. Durf je unieke zelf te zijn, op welke manier dan ook.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden