<p>Op het Ichthus College werden traditioneel de scholierenverkiezingen gehouden</p>

Op het Ichthus College werden traditioneel de scholierenverkiezingen gehouden

(Foto: )

Scholierenverkiezingen op het Ichthus College Veenendaal

Veenendaal - Maandag 15 maart, de eerste dag van de drie verkiezingsdagen waren de leerlingen en medewerkers van het Ichthus College te Veenendaal al in de gelegenheid om hun stem uit te brengen. Het Ichthus College deed traditiegetrouw weer mee aan de scholierenverkiezingen. De grootste winsten boekten de christelijke partijen.

Zoals altijd hing de school vol met verkiezingsposters en alleen dat leverde al mooie gesprekken op tussen leerlingen en collega’s. Tijdens de voorafgaande weken was een aantal kandidaat-Kamerleden, Eerste- en Tweede Kamerleden, afzwaaiende Kamerleden en burgemeesters aanwezig via Zoom in de lessen maatschappijleer.

Online gestemd

Verkiezingen hebben ook iets in zich van een traditie, stemlokalen, rode potloden en veel reuring en beweging in de school. Deze keer was dat vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. Toch werd deze van burgerschap niet overgeslagen en is er online gestemd.
Vier jaar geleden zag het politieke landschap er nog wat anders uit dan nu: Forum voor Democratie haalde toen bijvoorbeeld geen enkele zetel op het Ichthus College. En er is nog nooit zoveel te kiezen geweest: 37 partijen.

Winst

Wat opvalt is de absolute winst van de christelijke partijen (samen goed voor 87 zetels). Als we op basis van deze uitslagen mogen gaan formeren komen we al snel tot een christelijk kabinet met een meerderheid van 87 zetels in het parlement.
De CU steekt, net als in voorgaande jaren, weer met kop en schouders boven de andere partijen uit (43 zetels). Toch verliest de CU net als het CDA wel heel wat zetels.
De SGP krijgt er juist drie zetels bij van de leerlingen (van 27 naar 30). Daarnaast valt het aantal nieuwkomers op. Forum voor Democratie is doorgebroken met 10 zetels. Maar ook JA21 (3 zetels), Volt (1 zetel), BBB (4 zetels), de Feestpartij (5 zetels) en Bij1 (1 zetel) weten zetels in de wacht te slepen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden