<p>Corina van Harn begeleidt mantelzorgers (Foto: Co Keulstra)</p>

Corina van Harn begeleidt mantelzorgers (Foto: Co Keulstra)

Corina van Harn uit Veenendaal: ‘Intensieve mantelzorg is moeilijk’

Veenendaal - Sinds het kabinet de zorg al tien jaar heeft uitgekleed, komen er steeds meer vrijwilligers die moeten zorgen voor hun dierbaren. Ze zijn mantelzorger voor hun partner, hun broer of zus, hun vader of moeder. Vaak is het een familielid, maar ook zijn er buren, vrienden en kennissen die de zorg voor iemand op zich nemen, met veel liefde voor de zorgvrager. Eén op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg, dat zijn ongeveer vijf miljoen mantelzorgers.

Door Co Keulstra

Stichting Veens Welzijn heeft 27 medewerkers. Het zijn sociaalwerkers die zich richten op het welzijn in de samenleving. Het zijn wijkcoaches, jongerenwerkers, vrijwilligers coördinatoren en mantelzorgconsulenten. Zij zetten zich met hart en ziel in voor het welzijn en geluk van alle Veenendalers. Veens Welzijn biedt ondersteuning bij het zoeken naar antwoorden over zorg, gezondheid, wonen, werken, school, integratie, eenzaamheid, ouder worden, vrije tijd of het organiseren van een buurtfeest. Veens Welzijn heeft ook een 55-plus bus voor het vervoer van ouderen. De bus rijdt niet tijdens de coronacrisis.

Eerste contact is belangrijk

Corina van Harn is mantelzorgconsulente bij Veens Welzijn: “Bij de eerste corona-uitbraak mochten we de mensen niet meer thuis bezoeken. We moesten onze werkwijze aanpassen via de computer. Nu mogen we de mensen weer thuis opzoeken en volgen de landelijke maatregelen zoals afstand houden en een mondkapje. Ook geen handje geven. Dat is jammer want het eerste contact is toch wel belangrijk.

‘Mantelzorgers van zes jaar...’


Wij ondersteunen de mantelzorgers met raad en daad. We kijken naar de zorgbehoefte, dat kan een dagdeel zijn of 24/7 per week. Het is soms niet duidelijk hoe ver je als mantelzorger kunt gaan. Meestal heeft de mantelzorger een sociale relatie met de zorgvrager, het is meestal langdurig en kan zeer intensief zijn. Wij verzorgen trainingen en cursussen voor de mantelzorgers. Wij zijn er niet voor de patiënt. Soms wil de mantelzorger wel een avond of een dag vrij zijn, dan zorgen wij voor een invaller, zodat de vaste mantelzorger wat rust krijgt. Een patiënt kan soms ook naar een dagverblijf of een activiteitencentrum, dat ontlast de mantelzorger ook”.

Meer vraag

Door de toenemende bezuinigingen en de inzet op de participatiemaatschappij wordt er van mantelzorgers steeds meer gevraagd. De hulp bestaat uit verzorging, het kan ook hulp bij noodzakelijke activiteiten zijn zoals een huishouden voeren. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Zorgen voor je naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg en mensen doen dit uit liefde voor elkaar.
De zorg wordt in veel gevallen gegeven, omdat er een persoonlijke band is tussen mantelzorger en zorgvrager. Daarmee verschilt een mantelzorger van een vrijwilliger, die worden her en der ingezet. In deze periode trekken de mensen minder aan de bel. Ze willen geen bezoek ontvangen en houden de mantelzorger ook buiten de deur.

Mantelzorgdag

Veens Welzijn houdt in november altijd een mantelzorgdag, in het gemeentehuis, onder het motto: ‘Veenendaal waardeert de mantelzorgers’. Het is een dag voor ontspanning, informatie en gegevens uitwisselen.

Er zijn dan ook workshops waar men aan kan deelnemen. Corina: “Een mantelzorger mag en kan niet alles doen. Mantelzorg is een aanvulling op professionele hulp. Mantelzorg is er in alle soorten, maten en vormen. Van de wekelijkse boodschappen tot huishoudelijke- en administratieve hulp tot dagelijkse zorg verlenen. Het begint ‘s morgens meestal met een wijkverpleegster voor het wassen en aankleden, daarna kan de mantelzorger de rest doen.
Er zijn al mantelzorgers van zes jaar, die voor hun broertje of zusje zorgen of voor één van de ouders. Als er een grote broer of zus verzorgd moet worden en veel aandacht trekt, dan krijgt het andere kind weinig aandacht. Voor die kinderen organiseren wij ook activiteiten’. Daarnaast zet Veens Welzijn zich vanaf dit jaar ook speciaal in voor werkende mantelzorgers. Eén op de vier werknemers combineert betaald werk met mantelzorgtaken. Kijk maar eens om je heen, dat zijn er heel veel.

Er zijn dan ook workshops waar men aan kan deelnemen. Corina: “Een mantelzorger mag en kan niet alles doen. Mantelzorg is een aanvulling op professionele hulp. Mantelzorg is er in alle soorten, maten en vormen. Van de wekelijkse boodschappen tot huishoudelijke- en administratieve hulp tot dagelijkse zorgverlening. het begint met een wijkverpleegster.

Zes jaar

Er zijn al mantelzorgers vanaf zes jaar, die voor hun broertje of zusje zorgen of voor één van de ouders. Daarnaast zet Veens Welzijn zich vanaf dit jaar ook in voor werkende mantelzorgers. Een op de vier werknemers combineert betaald werk met mantelzorgtaken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden