<p>Het verpauperde kunstwerk naast theater Lampegiet. Het wordt gesloopt, tot verdriet van kunstenaar Hedda Buijs. (Foto: Indebuurt,nl)</p>

Het verpauperde kunstwerk naast theater Lampegiet. Het wordt gesloopt, tot verdriet van kunstenaar Hedda Buijs. (Foto: Indebuurt,nl)

(Foto: )

Kunstwerk ‘de fontein’ wordt verwijderd

Veenendaal - Het kunstwerk ‘Oud ontmoet Nieuw’ van kunstenaar Hedda Willem Buijs, onder Veenendalers beter bekend als ‘de fontein bij theater Lampegiet’ wordt medio 2021 definitief verwijderd. Het college heeft dit besluit genomen.

Het kunstwerk is in 2012 buiten werking gesteld. De technische installatie was verouderd en onveilig. De afgelopen jaren is er contact geweest met de heer Buijs over de ontstane situatie en hoe met het kunstwerk om te gaan. Maar een oplossing was niet eenvoudig te vinden. Het herstellen van het kunstwerk kost namelijk veel geld. Dit is berekend op € 90.000,-.
Bovendien zou uitvoeren van het jaarlijkse onderhoud nog eens tussen de € 25.000,- en € 30.000,- gaan kosten. De gemeentelijke begroting voorziet hier niet in.

Keuze gemaakt

Alhoewel geen gemakkelijk besluit, ziet het college zich genoodzaakt om over te gaan tot verwijdering. Wethouder Dylan Lochtenberg: “Deze situatie heeft te lang geduurd. Uiteraard begrijp ik dat het verwijderen van het kunstwerk ‘Oud ontmoet Nieuw’ de heer Buijs aan het hart gaat. Er moest echter een knoop worden doorgehakt. Na een zorgvuldige afweging hebben we dat gedaan. Gezien de vervallen staat waarin het kunstwerk nu verkeert en de uitstraling die dat met zich meebrengt is laten staan geen optie. Restauratie is te kostbaar.

Afgevoerd

‘’Daarom wordt het kunstwerk verwijderd. Het kunstwerk wordt ontmanteld en in overleg met de kunstenaar afgevoerd. De plek waar het kunstwerk staat is onderdeel van de herontwikkeling van dit gebied. Het college is bezig met de plannen voor dit gebied en zal deze snel presenteren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden