<p>De MO14 van VRC leren voetballen bij de Voetbal Academie (Co Keulstra)</p>

De MO14 van VRC leren voetballen bij de Voetbal Academie (Co Keulstra)

(Foto's: Co Keulstra)

Tweedaagse trainingsprogramma bij VRC Veenendaal: ‘Bezig op hoofdveld geeft een boost!’

Veenendaal - In de krokusvakantie organiseerde de Voetbal Academie van voetbalvereniging VRC een 2-daags trainingsprogramma voor de jeugd. Donderdag 25 en vrijdag 26 februari waren bijna 60 kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar vol overgave bezig met de speciale voetbaltraining, gegeven door professionele jeugdtrainers. Ook de dames tot 16 jaar waren van de partij.

Door Co Keulstra

Mark Segers is de drijvende kracht achter de voetbal academie van VRC. Hij coördineert de trainingen en begeleid de trainers: “We hebben voor elke leeftijdsgroep een vaste trainer en een assistent. In totaal zijn er zeven hoofdtrainers en zes assistenten. We trainen normaal op de vrijdagavond. Nu de kinderen vakantie hebben van school, houden we een extra 2-daagse voetbaltraining, waarbij de jeugd bezig is van ’s morgens half elf tot ’s middags haf drie. De afgelopen periode is er vanwege het coronavirus weinig voetbal geweest. Ook de trainingen liepen met horten en stoten. Nu kan de jeugd zich helemaal uitleven op het hoofdveld van VRC. En het mooie weer speelt natuurlijk ook een rol”.

Kinderen vanaf zes jaar

Trainer Jasper van de MO 16 vertelt: “We trainen nu extra op balbehandeling en techniek. Ook het fysieke wordt aangepakt. De meiden hebben er veel plezier in. Twee dagen lang kunnen ze zich veel balvaardigheid eigen maken en ook hun reactievermogen en hun snelheid worden verbeterd. We gebruiken speciale materialen, zoals verlichte pionnen. Dat scherpt het reactievermogen aan. Dit soort materiaal wordt bij veel profclubs gebruikt”.
De academie is opgericht met het doel om kinderen vanaf 6 jaar als voetballer beter te maken. Waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van techniek, coördinatie en fysiek. Er wordt veel aandacht gegeven aan mentale vaardigheden zoals mentaliteit, doorzettingsvermogen en coachbaarheid.

Leerplan

Het leerplan wordt voortdurend tegen het licht gehouden en er wordt rekening gehouden met de nieuwste ontwikkelingen in het voetbal. Ze werken met leerlijnen in zes fases, die gebonden zijn aan leeftijd. De academie maakt gebruik van geavanceerde materialen zoals smartcoals, sprintparachutes en snelheidsmeters. Op donderdagmorgen zijn ze begonnen met een intensieve training en de middag werd besteed aan een wedstrijd en toernooi vorm.
Vrijdag is dan dezelfde opzet. Patrick Rebergen is één van de hoofdtrainers: “We kunnen deze dagen wel stappen maken met de jeugd omdat ze wat langer aanwezig zijn. Met dit mooie weer hebben ze er allemaal zin in, evenals de trainers. Tussen de middag worden ze getrakteerd op een gezond lunchpakket wat klaargemaakt is door vrijwilligers. We mogen met de kinderen bezig zijn op het hoofdveld, dat geeft ze ook weer een boost. Er worden verschillende trainingen verzorgd en iedereen komt daarbij aan de beurt en al spelende krijgen ze een betere conditie”.

G-team

Ruben speelt in het G-team van VRC en assisteert ook bij het eerste elftal: “Ik ben de materiaalman bij de voetbal academie. Vandaag is een mooie dag om buiten te zijn en de kinderen te zien spelen. Ze zijn allemaal in het nieuw gestoken met mooie geel en blauwe tenues. Het hoort er allemaal bij en het is bijzonder leuk om te doen”.
Elisa is 16 jaar en zit op CIOS in Arnhem: “Ik loop stage bij VRC. Elke vrijdagavond en nu deze twee dagen. Heerlijk om te doen en ik leer er veel van”. Jan Westerhof heeft bij VRC Technische zaken in zijn portefeuille: “Wij als bestuur staan volledig achter deze academie. Ze vroegen trainers en ik heb me aangemeld. Fantastisch om dit te mogen doen. De kinderen leren er veel van en ik leer ook van de kinderen. Ik train de jongens JO 12”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden