<p>Makelaar Dick van den Bos van Welkom Makelaar in &eacute;&eacute;n van de nieuwbouwwoningen.</p>

Makelaar Dick van den Bos van Welkom Makelaar in één van de nieuwbouwwoningen.

(Foto: Welkom Makelaars.)

Veenendaalse woningzoekers in de problemen

Veenendaal - Jongeren die steeds langer thuis blijven wonen, mensen van middelbare leeftijd die niet door kunnen stromen naar een groter huis en ouderen die niet kleiner kunnen gaan wonen. Dit is het beeld wat geschetst wordt, maar is het echt zo erg gesteld met de woningmarkt in Veenendaal?

Door Thom van de Loosdrecht

Op de woningmarkt in Nederland is nu een tekort van 331.00 woningen, wat in 5 jaar op gaat lopen tot 419.000.
In Veenendaal is het aanbod ook te klein voor de vraag.
‘’Het aantal huizen wat gelijktijdig te koop staat in Veenendaal is in 4 jaar tijd gehalveerd,’’ vertelt Dick van den Bos, makelaar bij Welkom Makelaars in Veenendaal.

Speciaal tarief

Welkom Makelaars heeft een speciaal tarief voor starters op de woningmarkt en weet dus veel van deze situatie in Veenendaal af.
De huizenprijzen in Nederland stijgen nog elke maand en in Veenendaal is dat ook het geval: ‘’Doordat het aantal huizen wat tegelijkertijd te koop staat gehalveerd is, zijn de huizenprijzen ook gestegen en dat zorgt ervoor dat mensen moeilijker aan een huis kunnen komen.’’
De huizenprijzen gaan al omhoog, maar als je dan de prijs op tafel kan leggen moet je ook nog vaak behoorlijk wat eigen geld meenemen, want 66 procent van de huizen in Nederland wordt verkocht boven de vraagprijs.
Er komen ook steeds meer mensen uit de Randstad naar Veenendaal. Zij hebben hun huis met veel winst verkocht in de Randstad en kunnen in het goedkopere Veenendaal makkelijker overbieden op huizen in het midden segment.

Niet genoeg gebouwd

Er is volgens Dick de afgelopen jaren ook niet genoeg gebouwd in Veenendaal voor starters: ‘’Door de stikstofproblematiek wordt de gemeente geremd om nu te bouwen.
Ook willen mensen steeds meer verdienen aan het verkopen van hun huis en dat zorgt er ook weer voor dat de prijzen omhoog gaan’’.
Veenendaal heeft de afgelopen 10 jaar zijn laatste grond volgebouwd waardoor er geen plek meer is voor woningen die in deze tijd nodig zijn.
Een ander probleem is dat van de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, al is niet iedereen die op de lijst staat op zoek naar een woning. Sommige mensen proberen wachttijd te creëren. Later, als ze dan serieus een huis zoeken, komen ze daardoor sneller aan een huis.

Denken in oplossingen

Tiny houses kunnen de woningnood oplossen volgens projectontwikkelaars en makelaars. Tiny houses zijn kleine huizen met een vloeroppervlak van niet groter dan 50 m2.
Daan Verweij is ook voorstander van deze kleine huizen en denkt dat dit het huizenprobleem op kan lossen. Daan Verweij is projectontwikkelaar bij De Bunte Vastgoed in Ede.
Er kleeft volgens hem wel een probleem aan tiny houses: ‘’Ze passen niet in het bouwbesluit. In een bouwbesluit staan extra eisen voor een huis, zoals het aantal vierkante meter aan slaapkamers en die krijg je niet in een tiny house. Tiny houses mogen dus maar voor 10 jaar neergezet worden.’’

Grond

Daar zou volgens hem wat aan gedaan moeten worden, want er zijn genoeg jongeren die in zo’n huis willen wonen. Een ander probleem van tiny houses is dat de bewoners vaak veel grond om hun huisje heen willen en die grond kost veel geld waardoor de huizen uiteindelijk ook veel geld gaan kosten.

Starterslening

Een andere oplossing voor de woningnood is de starterslening.
Dit is een lening die de gemeente verstrekt aan starters op de woningmarkt om zo het gat tussen de hypothecaire lening en de koopsom voor een huis te overbruggen.

Afspraken 

De gemeente Veenendaal heeft nu ook afspraken gemaakt met de woningcorporaties. Deze afspraken houden in dat als woningcorporaties sociale koopappartementen aanbieden, ze voor 50 procent worden toegewezen aan mensen die hun sociale huurappartement verlaten.
Hiermee hopen de gemeente en de woningcorporaties de doorstroming van sociale huur naar sociale koop te bevorderen. Het lijken goede initiatieven, maar in de praktijk zijn het druppels op een gloeiende woningmarkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden