<p>Een deel van de omslag van het verzamelalbum. Inzet rechts: Arnold van Beek van de Renswoudse supermarkt. Hij draagt de financiering. (Foto&#39;s: COOP Renswoude/beeldbewerking: Jan van den Brink)</p>

Een deel van de omslag van het verzamelalbum. Inzet rechts: Arnold van Beek van de Renswoudse supermarkt. Hij draagt de financiering. (Foto's: COOP Renswoude/beeldbewerking: Jan van den Brink)

(Foto: )

Renswoude gaat zich suf plakken!

Renswoude - Plakken, verzamelen, plakken, verzamelen en tussendoor ook nog eens ruilen. In die volgorde zal het ongetwijfeld gaan. Want ook het mooie kasteeldorp Renswoude moet er aan geloven: alle 5500 inwoners gaan aan de plaatjes!

Door Martin Brink

Wie er wat voor voelt natuurlijk, anders geven die de plaatjes maar lekker door aan wie het wel wil hebben. ‘’Jazeker, ik verwacht er veel van,’’ zegt supermarkteigenaar Arnold van Beek wanneer we hem vragen naar de actie die hij helemaal alleen financieel draagt. Het gaat natuurlijk om de historische plaatjes die we in een fraai album kunnen plakken.
Op maandag 29 maart gaat de koopaanjager van start. Gedurende 8 weken krijgt de klant bij elke 10 euro 3 plaatjes bij de COOP aan het Dorpsplein 14 in Renswoude. De truc is natuurlijk om het album zo snel mogelijk vol te krijgen. Om vervolgens aan een nieuwe te beginnen voor bekenden die het minder snel lukt om alle plaatjes te vergaren.

Op de kaart

Van Beek kent dezelfde acties die in alle dorpen en plaatsen om hem heen plaatsvinden. Daar leidt het altijd tot een ongekende verzamelwoede. Zo polste hij collega’s in Stolwijk en in Wekerom en hoorde hij hun enthousiaste ervaringen. ‘’Het is wel een relatief dure actie,’’ laat Van Beek weten. Hij heeft het er echter graag voor over om ‘zijn’ Renswoude letterlijk op de kaart te zetten.

Grote afbeeldingen

In buurgemeente Veenendaal heeft de Jumbo een soortgelijke actie net afgesloten. Die werd door de vier Jumbo’s gedragen en omvatte 288 plaatjes. ‘’Maar dan spreken we wel over een veel grotere gemeente,’’ zegt Arnold Van Beek. Hij houdt het op 180 stuks. ‘’Er zijn zo’n vijf aanbieders op de markt. Ik heb gekozen voor één die ook voor grote afbeeldingen kan zorgen.’’ Het zijn afbeeldingen van het oude Renswoude, in overgrootvaders tijd maar ook uit een zeer recent verleden. Zelfs van een paar jaar geleden want ook dat is immers al historie.

Traditie

Van Beek heeft een traditie van plaatjes plakken. Eerder maakte hij tweemaal een spaaralbum met voetballers van VV Renswoude. En nu in het jaar dat Renswoude de 700 kruisjes mag aantikken, gaat hij opnieuw voor plaatjes, historische in dit geval. Daarvoor zocht hij begin september vorig jaar contact met de vereniging Oud-Renswoude. Daar reageerde men enthousiast. Immers, op deze wijze wordt de geschiedenis op een zeer laagdrempelige manier (weer) onder de mensen gebracht. Er werden thema’s benoemd en daar de plaatjes bij gezocht. Van Beek: ‘’Het zijn 25 onderwerpen als wegen, gebouwen, families, het 650-jarig bestaan, boerderijen of schaapskooien.’’

Huis aan huis

Hoe klein Renswoude ook mag zijn, Van Beek laat wel 2200 albums maken. ‘’En die gaan we huis aan huis verspreiden. Ophalen in de winkel kan maar Renswoude is zo klein dat we het makkelijk met een aantal personen huis aan huis kunnen behappen. De vraag is wel dat wie het album niet wil hebben, ‘m terug kan bezorgen zodat we een ander er een plezier mee kunnen doen.’’ Het album glijdt keurig in een envelop door de brievenbus.

Altijd acties

Van Beek onderstreept dat hij als plaatselijke ondernemer graag midden in het dorpsleven wil staan. ‘’We verzinnen daarom altijd acties. Vorig jaar hadden we nog een ballenactie en we hebben ook iets gehad waarbij men kon sparen voor een diner bij restaurant De Hof.’’ De aankondigingen en de prijsuitreikingen zijn altijd op Facebook terug te lezen.
De winkel is tegenwoordig een COOP en sinds twee jaar aan het Dorpsplein te vinden. Daarvoor zat de zaak aan de Kastanjelaan. Arnold nam de supermarkt over van zijn ouders Henk en Siena die ooit aan de Dorpsstraat zijn begonnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden