<p>Kunstenaar Hanneke Zwart bij de nis in de Beeldentuin van de Cultuurfabriek waar het kunstwerk komt.</p>

Kunstenaar Hanneke Zwart bij de nis in de Beeldentuin van de Cultuurfabriek waar het kunstwerk komt.

(Foto's: Kunstplatform Veenendaal)

Kunstplatform Veenendaal start crowdfunding voor eerbetoon aan Allard Budding

Veenendaal - Wat begon als een terloopse suggestie tijdens de opening van de expositie van werk van Allard Budding in december 2018, lijkt in de loop van dit jaar 2021 een concreet vervolg te krijgen in de vorm van een kunstwerk tegen de pijp in de Cultuurfabriek in Veenendaal. 

Allard deed van zich spreken als dichter, als schilder en als kunstenaar van het grote gebaar. Allard Budding (1963-2017) gold en geldt als een van de meest aansprekende kunstenaars uit Veenendaal.
Ter onderstreping van zijn kwaliteiten als poëet, is op de schoorsteenpijp van de voormalige Hollandia Wol-fabriek, een gedicht van hem bevestigd. Allard gebruikte de schoorsteenpijp, nu te vinden op de binnenplaats van de Cultuurfabriek, ooit als decor voor een van zijn performances. Foto’s van zijn actie op de schoorsteen zijn bewaard gebleven. Als we nou eens, was de suggestie, de schoorsteenpijp voorzien van een kunstwerk als hommage aan Allard en zijn werk?

Artistieke kwaliteiten

Allard Budding verkende in Veenendaal zijn artistieke kwaliteiten. In zijn jaren op het Christelijk Lyceum (1980-1983) en later als lid van Verlaat Ateliers (1984-1986) trok hij de aandacht met zijn werk. Later vertrok hij naar Haarlem en vestigde hij zich in Rotterdam. De tentoonstelling ‘Allard Budding & Verlaat Ateliers’ werd in december 2018 ingericht in de Cultuurfabriek, historische grond want hier stond tot 1979 de Hollandia Wol- en Kousenfabriek.
Allard richtte Verlaat Ateliers in 1984 op in een leegstaande hal van het voormalige bedrijfscomplex. In 1987 werd het Atelier gesloten en verlieten de kunstenaars Veenendaal. Het complex werd uiteindelijk afgebroken en in 2010 werd de Cultuurfabriek geopend, met de schoorsteenpijp als monument van een bedrijvig verleden.

Voorbereidingen

De suggestie die bij de tentoonstelling werd geopperd, werd ter plaatse opgepakt door wethouder Dylan Lochtenberg van Cultuur. Hij zegde toe zich in te zetten om de realisatie van een kunstwerk mogelijk te maken als een eerbetoon aan de Veenendaalse kunstenaar Allard Budding.

Doneeractie voor kunstwerk Allaard gestart. Iedereen kan meedoen!

 
Lochtenberg trof met zijn medewerkers de nodige voorbereidingen om aldus de plaatsing mogelijk te maken van een sculptuur in de nabijheid van het gedicht dat al eerder op de fabriekspijp werd geplaatst. Met het beoogde kunstwerk zou niet alleen het werk van Budding in herinnering moeten worden gehouden, maar ook de reuring die de kunstenaar teweeg wist te brengen in het Veenendaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Hanneke Zwart 

Kunstenares Hanneke Zwart zal het kunstwerk realiseren. Zij heeft Allard Budding vanaf het begin van zijn kunstzinnige carrière gekend en is hem blijven volgen. Zij is altijd bevriend gebleven met Budding. Het sculptuur zal zeker zijn leven verbeelden, is de verwachting.
Er is inmiddels een crowdfunding gestart om het benodigde kapitaal bijeen te brengen dat nodig is om een sculptuur te vervaardigen ter ere van Allard Budding. De organisatie heeft een bedrag van ongeveer 5000 euro nodig. De eerste donaties zijn al binnen, tot grote vreugde van de organiserende mensen van Kunstplatform Veenendaal.

Wervingspagina

Het gaat niet om gigantische bedragen; ook vele kleine beetjes kunnen zomaar het benodigde bedrag opleveren. Doe mee en doneer! Kijk op de wervingspagina van kunstplatformveenendaal.nl/, onder de knop: Sponsoring Allard Budding. Help mee om Veenendaal cultureel verder te verrijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden