<p>Een impressie van het &#39;kerkje der afgescheidenen&#39; aan de Zandstraat volledig gerestaureerd en ingepland in de omgeving. Zie de omcirkeling.</p>

Een impressie van het 'kerkje der afgescheidenen' aan de Zandstraat volledig gerestaureerd en ingepland in de omgeving. Zie de omcirkeling.

(Foto: )

Nieuwe functie voor ‘verborgen parel’

Veenendaal - Het voormalige kerkje achter Zandstraat 39 in Veenendaal krijgt een nieuwe bestemming. Het Veenendaalse vastgoedbedrijf Ingenious Tomorrow heeft met de historische vereniging Oud Veenendaal het plan om dit eerste pand van de Christelijke Gereformeerde Kerk geheel te herstellen en er een hofje omheen te bouwen.

Door Siem van Eck 

In het gebouw komen drie studio’s van zorgverlener Reinaerde waar mensen met een verstandelijke beperking gaan wonen. Er omheen verrijzen nog eens zestien studio’s voor dezelfde doelgroep. Het bestemmingsplan ‘Hofje Zandstraat’ wordt naar verwachting in maart door de gemeenteraad vastgesteld. Er is al overleg met de buurtbewoners geweest en verantwoordelijk wethouder Engbert Stroobosscher verwacht geen bezwaren bij het verder uitwerken van de plannen.

Lange adem

Het verwaarloosde pand dateert uit 1865 en is tot 1926 in gebruik geweest onder de naam Eben Haëzer. Daarna is het voor 3350 gulden verkocht aan timmerman Marinus van Doorn die het als opslag gebruikte. Op voorspraak van Oud Veenendaal is het ooit op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Restauratie bleek echter een kwestie van zeer lange adem.

‘Raad beslist in maart over het plan ‘Hofje Zandstraat’’


Monumentale gebouwen worden wel vaker gerenoveerd om dan een bepaalde functie te krijgen. Maar als de opbrengst nihil is, is het al gauw economisch niet haalbaar om te renoveren. Een partij zou de kosten op zich moeten nemen wat het moeilijk maakt. Juist als de nieuwe functie van het gebouw zelf de onderhoudskosten kan opbrengen, raakt het onderhoud niet opnieuw achterstallig zodat je niet snel terug bij af bent.

Oplossing

Vastgoedbedrijf Ingenious heeft een oplossing bedacht. Eigenaar Johan van den Essenburg: ‘’Ingenious zoekt naar een functie met toekomstperspectief, zodat bijvoorbeeld zo’n kerk onderhouden kan blijven. Je kan grootse plannen hebben, alleen moet er ook geld op de plank komen voor het onderhoud.’’
Daarom liggen er nu plannen om het kerkje te betrekken bij de 16 zorgappartementen die gerealiseerd worden. Het kerkje gaat dan onder meer dienen als ontmoetingsruimte voor de bewoners. ‘’We hebben gekeken naar de vraag en de doelgroep. Daaruit blijkt dat op dit moment veel behoefte is aan zorgappartementen.”

Complicaties

Al meer dan vier jaar is de historische vereniging bezig met het kerkje. Het pand kent namelijk twee eigenaren: van het voorste en het achterste deel. Dat zorgt voor complicaties. Verenigingsvoorzitter Bert van den Bos: “Wij hebben er belang bij dat het kerkje gerestaureerd wordt. Alleen is het moeilijk om tot overeenstemming te komen met de eigenaar van het voorste deel. Het is voor hem zijn opslag en garage en dat wil hij liever niet kwijt.”
Ingenious is eigenaar van het achterste deel en wil zo snel mogelijk beginnen met het inrichten en bouwen van het hofje en het herstel.

Oude staat

Als het aan Ingenious en de historische vereniging ligt komt de hele ‘kerk der afgescheidenen’ terug in haar oude staat. Nu kent bijna niemand deze verborgen parel. Het doel is om dat te veranderen en om het zo terug te geven aan de maatschappij. Van den Bos: ‘’Denk in mogelijkheden: stadswandelingen langs het pand, Open Monumentendag met bezoekers uit heel Veenendaal en het kerkje te laten leven door met een QR-code het verhaal te vertellen.’’

Hersteld pand ideaal bij stadwandelingen of bij Open Monumentendag

Ook Ingenious is vastberaden om het kerkje zijn historische waarde terug te geven. Van den Essenburg: ‘’We blijven eigenaar van het kerkje en houden zeggenschap over het lot, zodat we kunnen garanderen dat het blijft bestaan’’. De hoop is nu dat ook het voorste deel kan worden aangekocht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden