<p>Het geheimzinnige reclameobject (detail) dat binnenkort tijdelijk ge&euml;xposeerd wordt. (Foto: Museum Veenendaal)</p>

Het geheimzinnige reclameobject (detail) dat binnenkort tijdelijk geëxposeerd wordt. (Foto: Museum Veenendaal)

(Foto's: Museum Veenendaal)

Uit het Museum Veenendaal: reclame van de Scheepjeswolfabriek

Veenendaal - De geschiedenis van het merk Scheepjeswol is nauw verbonden met Veenendaal.Vrijwel iedere Veenendaler zegt de naam Scheepjeswol wel wat. Museum Veenendaal heeft honderden objecten van de Scheepjeswolfabriek in zijn collectie. Zo staat in het depot het grote reclameobject op de foto. Het stond in veel etalages en op toonbanken.

Door Hans Wegen

Op een grijs metalen onderstel staan twee draaibare borden met als tekst: Wat zit hier achter? Er staan mensen op in gebreide wollen kleren en een rood scheepszeil met een witte S van Scheepjeswol, bovenop een knot blauwe wol en een kroon met snoer voor verlichting.

In 1986 failliet

Begin 19e eeuw werd de wolfabriek opgericht met de naam: Sajet- en Vijfschachtfabriek D.S. (Dirk Steven) van Schuppen (ook een straatnaam in Veenendaal). Deze Van Schuppen overleed in 1855. Zijn zoon Steven was op dat moment nog geen 18 jaar oud en samen met zijn moeder zette hij het bedrijf voort.
Het heette toen tijdelijk Wed. D.S van Schuppen & Zoon. Op het hoogtepunt in de jaren zestig werken er 900 mensen voor de Scheepjeswol. Het is uiteindelijk niet goed afgelopen met, in de volksmond, De Schup.
In 1986 werd het faillissement uitgesproken vanwege een krimpende afzetmarkt en goedkope producten uit landen buiten Europa. Hiermee kwam een einde aan 190 jaar wolproductie in Veenendaal. De gebouwen op het fabrieksterrein gingen tegen de vlakte.
Daarvoor in de plaats kwam het winkelcentrum de Scheepjeshof met woningen erboven. Het familiebedrijf De Bondt uit Tijnaarlo (Drenthe) nam de merknaam Scheepjeswol over.

Portret Leinweber

Het museum bezit tevens een groot portret van Johan Pieter Christiaan Leinweber (1864 - 1936). Leinweber was directeur van de Scheepjeswolfabriek van 1906 tot 1936. Het portret is in 1931 gemaakt toen hij 25 jaar directeur was. Op het schilderij staat “Aet:Suae LXVII, dat is “van zijn leeftijd 67 jaar”.
De schilder van het portret is Felicien Bobeldijk (1876-1964) uit Amsterdam; in die tijd een veelgevraagd portretschilder. Het portret van Leinweber is na zijn overlijden overgegaan naar zijn dochter Anna, die trouwde met P. Flieringa. Via de erven van Flieringa is het schilderij in 2019 geschonken aan het museum.
Op dit moment is Museum Veenendaal gesloten vanwege de coronamaatregelen. Als de deuren van het museum weer open gaan worden beide objecten tijdelijk tentoongesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden