<p>Arjanne maakt volksliedjes voor ouderen met dementie. (Foto via Arjanne)</p>

Arjanne maakt volksliedjes voor ouderen met dementie. (Foto via Arjanne)

(Foto: )

Arjanne Holsappel uit Veenendaal maakt volksliedjes voor demente ouderen

Veenendaal - Arjanne Holsappel is recent ‘geregistreerd partner’. Ze is geboren en getogen in Veenendaal. Zij heeft haar eigen muziek ontwikkeld en is vrijwilliger bij Zorgverlener Quarijn, bij De Koekoek in Veenendaal en De Linde in Achterberg. Zij speelt piano en orgel voor mensen met dementie en helpt ook bij creativiteit. “Muziek is emotie en deze mensen herkennen de melodie, het maakt hen rustiger.”

Door Co Keulstra

Arjanne heeft tot voor kort geen muziekopleiding gevolgd, zij is een autodidact op piano en het orgel. Zij speelt graag voor ouderen in het verzorgingshuis en het blijkt dat muziek een heilzame werking heeft op de ouderen en op mensen met dementie in het bijzonder: “De mensen reageren heel leuk op muziek. Ik ben dus op zoek gegaan naar oude volksliedjes, oude Nederlandse liedjes. Dat geeft aan de ouderen een beeld van herkenning en het maakt hen rustig.
Eerst had ik een betaalde baan bij Quarijn, maar dat was voor mij te intensief. Nu ben ik nog wel vrijwilliger. Ik laat de mensen veel naar muziek luisteren, ook via de televisie met beelden erbij. Ik heb bedacht dat het leuk zou zijn om deze oude liedjes uit te brengen op You Tube en op een speciale website www.Nederlandsevolksliedjes.com

Verpleeghuizen

Als de muziek start, krijgen ze ook rustige beelden te zien. ‘’Ik heb momenteel 33 liedjes gemaakt, waarvan 20 liedjes te horen zijn op www.geheugenvenster.nl Dat wordt gebruikt door diverse verpleeghuizen in Nederland. Zij hebben mij benaderd om deze liedjes op hun site te zetten. Zij mogen mijn liedjes gebruiken.”

Daarnaast heeft Arjanne een donatieproject opgezet op www.gofundme.com De donaties die binnen komen, worden besteed aan dit project, dus komen ten goede aan de ouderen. Miljoenen mensen vertrouwen GoFundMe als het beste platform voor inzamelingsacties.

Wanneer de mensen deze liedjes willen hebben, kunnen ze 80 euro doneren voor minimaal 10 liedjes, inclusief de beelden. Zonder beeld kosten de liedjes 40 euro. Dat is geen winst voor Arjanne, maar is nodig voor de kosten van dit project.

Veel vrije tijd

Arjanne: “Dit project loopt pas enkele weken. Ik benader muzikanten uit Zuid Afrika, Argentinië, Zwitserland en Indonesië. Die muzikanten werken goedkoop. Zij krijgen van mij de bladmuziek, en zij spelen de melodie in. Heel veel vrije tijd gaat er in zitten, maar dat vind ik niet erg. Het is een mooi project om te doen en ik maak de doelgroep er blij mee”.

Er zijn liedjes in de pianoversie, (volks) liedjes met diverse instrumenten, Johannes de Heer liedjes, rustgevende muziek, wiegeliedjes en kinderliedjes, in de toekomst ook oude Katholieke gezangen en liedjes met een thema.

Varianten

Een volksliedje is een liedje dat wordt doorgegeven in de mondelinge overlevering en wordt overgedragen van ouders op kinderen en onderwijzers op kinderen. Doordat de liedjes mondeling worden doorgegeven ontstaan er varianten in zowel tekst als muziek. Er is geen juiste vorm omdat het oorspronkelijke lied en de oorspronkelijke schrijver en toondichter, niet meer bekend zijn.
Het volkslied beslaat vele genres.
Bijvoorbeeld: liefdesliedjes, verhalende liederen, historieliederen, vaderlandse liederen, geuzenliederen, zeemansliedjes, religieuze liederen, spotliedjes, Sint Maartensliedjes, Sint Nicolaasliedjes, kerstliedjes en kinderliedjes. Volksliedjes kunnen ook worden ingedeeld op basis van hun functie, zoals werkmansliedjes, weefliederen, straatliedjes, dansliedjes en drinkliedjes. De populariteit van de volksliedjes begon af te nemen. Arjanne wil daar verandering inbrengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden