<p>Stakingen bij Trivium Veenendaal zijn van de baan. Het bod van de directie is geaccepteerd. (Foto: archief Pieter Vane)</p>

Stakingen bij Trivium Veenendaal zijn van de baan. Het bod van de directie is geaccepteerd. (Foto: archief Pieter Vane)

(Foto: )

Toch geen staking bij Trivium in Veenendaal

VEENENDAAL - Er komt toch geen staking bij spuitbussenfabriek Trivium aan de Rozenstraat in Veenendaal. Daar was in eerste instantie sprake van en het leek er lange tijd op dat het die kant op zou gaan. Murat Sekercan van FNV Metaal laat weten dat de FNV-leden het eindbod van de werkgever toch geaccepteerd hebben. Bij Trivium Veenendaal verdwijnen dit jaar 130 banen omdat de productie wordt verplaatst naar een Oost-Europees land waar de lonen veel lager liggen.

Het verdwijnen van een belangrijke klant (Nivea) is de oorzaak van het feit dat de directie zich ging heroriënteren en besloot om de Veenendaalse vestiging te sluiten. Dat betekende het eind van de fabriek die al sinds 1952 bestaat en in de laatste decennia vele straten om zich heen zag verrijzen.

Liever verplaatsing

Gemeente en bewoners wilden graag dat het bedrijf verplaatst zou worden maar daar wilde de directie niets van weten. Het sluiten van de fabriek is nu een onverwachte meevaller, al merkte wethouder Stroobosscher pas nog op dat hij het liever anders zag. Verplaatsing naar een bedrijventerrein had hij liever gezien, vooral omdat dit alles gepaard is gegaan met veel ontslagen.

Murat Sekercan van FNV Metaal: ‘’Reden dat staking van de baan is, is dat Trivium in staat is om de productie versneld af te bouwen. Zo is de 50% van de werknemers niet meer nodig per 1 maart 2021 en de overige 50% hoeft maar om de week ingeroosterd te worden.

‘Trivium was in staat om de productie versneld af te bouwen’

 
De leden van FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben daarom het zekere voor het onzekere gekozen. Dat is jammer, maar begrijpelijk,’’ stelt hij. Zeker gelet op het feit dat een staking weinig zin heeft als de werkgever daardoor niet geraakt kan worden.

Woonwijk

Over de vrijgekomen gronden wordt nog onderhandeld met de gemeente. Een paar weken geleden werd duidelijk dat de gemeente Veenendaal recht van eerste koop heeft bedongen en nu al bezig is om het gebied te ontwikkelen naar een nieuwe woonwijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden