<p>Het Ontmoetingshuis in oost: toelaten van een vierde school aldaar is volgens sommige politieke partijen geen optie. (Foto: archief)</p>

Het Ontmoetingshuis in oost: toelaten van een vierde school aldaar is volgens sommige politieke partijen geen optie. (Foto: archief)

(Foto: archief)

Ingezonden brief: ‘Openbaar onderwijs in Veenendaal Oost in de knel’

Schrijvende lezers

''PvdA, GroenLinks en ook D66 en Lokaal Veenendaal hebben zich kritisch uitgelaten over de openbaar onderwijs huisvestingsplannen. Een integraal huisvestingsplan (IHP) is door de meerderheid van de raad vastgesteld. Het college stelt voorts voor om een soort herverkaveling toe te passen waarin het aantal onderwijslocaties wordt teruggebracht en er feitelijk in Oost geen nieuwbouw plaatsvindt. Immers bouwen voor de leegstand wil niemand. De wethouder onderwijs, Marco Verloop, wilde aanvankelijk de nieuwe leerlingenprognoses niet vrijgeven, omdat hij twijfels heeft over de betrouwbaarheid en dat de raad met de nieuwe cijfers misschien zelfs anders beoordeelt en het een ‘eigen leven' gaat leiden. Over minachting gesproken.
Het is volgens wethouder Verloop een complex vraagstuk, maar daar zijn we 't allemaal in de raad wel over eens. Niet alle schoolbesturen hebben trouwens ingestemd met het IHP. De prognoses hebben we inmiddels gekregen samen met een toelichting op het complexe vraagstuk in een haastig bijeengeroepen vergadering met een beperkt aantal raadsleden. Men is er op het gemeentehuis nog niet uit en mochten de schoolbesturen er niet uitkomen dan komt wethouder Verloop terug in de raad.
Wij van PvdA en GroenLinks vinden een vierde school (Het speelkwartier) in het Ontmoetingshuis toelaten absoluut geen optie en verwachten dan ook niet dat de huidige drie scholen daar iets in zien. Al was het alleen maar dat je een superingewikkeld rooster gaat krijgen om de speelkwartieren buiten fatsoenlijk te regelen. Het Speelkwartier zit net onder de rondweg aan de westkant van Oost. De wethouder geeft aan dat er sprake zou zijn van een postcodebeleid in Oost, maar dat is niet schriftelijk vastgelegd.
Zelfs al zou je zo'n beleid voeren dat vooral leerlingen uit de directe omgeving (postcodebeleid) zou toelaten of voorrang geven dan is deze voorgenomen verplaatsing geen verstandig besluit. Met name het openbaar onderwijs is van de voorgenomen maatregelen de dupe. Zij mogen geen kinderen weigeren en ook om redenen dat veel ouders kiezen voor een bepaald soort onderwijsvorm in plaats van de meest dichtbijgelegen school maakt dat het openbaar onderwijs met slechts vier basisscholen in Veenendaal zeker in Oost zwaar onder druk komt te staan.
Wij zien nog steeds de oplossing in het uitplaatsen van één school in z'n geheel, want ook een gezin met meerdere kinderen is niet gebaat dat ze naar verschillende locaties moeten worden gebracht.''

Greet Vallee (GroenLinks)
en Hans van de Braak (PvdA)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden