Eigenaren ML Sport & Snowcenter Veenendaal: ‘Geld vliegt er nu met bakken uit’


<p>Marco en Lieke zijn de eigenaren van ML Sport & Snowcenter. (Foto: Co Keulstra)</p>

Marco en Lieke zijn de eigenaren van ML Sport & Snowcenter. (Foto: Co Keulstra)

(Foto: )

Eigenaren ML Sport & Snowcenter Veenendaal: ‘Geld vliegt er nu met bakken uit’

VEENENDAAL - ML Sport & Snowcenter aan de Wageningselaan 46c in Veenendaal is een gecertificeerd indoorcenter waar men in een sfeervolle en gezellige omgeving zich kan voorbereiden op wintersportvakanties. Zij leren de eigen ski- of snowboardvaardigheden te verbeteren. Tijdens deze coronacrisis maken zij zich grote zorgen en luiden de noodklok voor hun nijpende situatie. Ze worden zwaar getroffen en financiële steun is er niet of te weinig. De branchevereniging stuurde onlangs een brandbrief naar de minister.

Door Co Keulstra

“Wij hebben in juni 2019 het Indoor Skicentra in Veenendaal overgenomen”, vertelt eigenaar Marco Leeneman. “Dat is onze derde ML Sport & Snowcenter in Nederland. Onze hoofdlocatie bevindt zich in Apeldoorn en we hebben er een in Doetinchem. Zij hebben alle drie een regiofunctie. Het zijn drie gezonde bedrijven. Nu zitten we vanwege de corona maatregelen al 184 dagen dicht. Wij zijn een seizoenbedrijf en moeten ons geld verdienen vanaf september tot en met april. In deze maanden bouwen wij een buffer op voor de zomer. Dat is nu niet mogelijk. Wij teren nu gigantisch in op onze reserves.”

Alles ligt stil

ML Sport & Snowcenter in Veenendaal is aangepast aan het concept en heeft een eigentijdse uitstraling. Lieke Dielissen en Marco Leeneman zijn eigenaar van deze centra, Zij werken in normale tijden met 43 medewerkers, zeven dagen per week. Ze beginnen in september met de eerste lessen en gaan door tot in april. Het is het omgekeerde van de ijsverkoop. Lieke Dielissen: “Wij verhuren onze locaties ook voor partijtjes, verjaardagen en bruiloften en ook organiseren wij reisjes naar de skigebieden. Daarnaast hebben we een winkel voor de verkoop van alle skibenodigdheden. Alles ligt nu stil. Normaal komen de mensen die les willen hebben of skimateriaal willen aanschaffen overal vandaan. Wij geven les aan kinderen vanaf drie jaar en ouderen kunnen zo lang mee als ze kunnen. Een les duurt een uur, waarvan een half uur intensieve training.’’

Geen buffer opbouwen

‘’Als je bij ons op de baan kunt skiën, kun je dat ook in de sneeuw. Volleerde skiërs komen toch nog even lessen voordat ze op wintersport gaan, om weer in het ritme te komen. Verleren doe je dat nooit meer. Er zijn groepjes die elke week samen komen en na afloop van de les nog even gezellig blijven napraten met een hapje en drankje. De bar was elke avond wel vol. Per 1 juli mochten we weer open en zijn we begonnen met de voorverkoop. In december moesten we weer dicht en de vergoeding die we krijgen is zeer minimaal. We kunnen ook geen buffer opbouwen voor de zomer. We hebben niets kunnen verdienen en elke week kost veel geld. Onze reserves gaan eraan, het geld vliegt met bakken de deur uit”.

Als sneeuw voor de zon

Marco Leeneman is nu 19 jaar bezig met zijn ML Sport & Snowcenter en heeft altijd normaal geleefd. Geen buitensporige dingen gedaan en veel gespaard om een reserve op te bouwen. Dat verdwijnt als sneeuw voor de zon. Marco: “We hopen op 2 maart weer open te kunnen gaan, maar dat is nu nog steeds onzeker.’’

Alle 55 ski- en snowboardcentra in Nederland, met meer dan 1300 medewerkers, hebben een bond opgericht om hun belangen te behartigen. De Bond Indoor Skischolen signaleert grote problemen in de branche vanwege de coronamaatregelen. Zij treffen de skischolen bijzonder hard, al de hele winter. De wintermaanden zijn juist de periode waarin skischool ondernemingen de omzetten maken voor het hele jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden