<p>Het onderkomen van De Greb was voor &eacute;&eacute;n dag een radiostudio met Veenendaler Jan-Willem Roodbeen. (Foto&#39;s: Pieter Vane)</p>

Het onderkomen van De Greb was voor één dag een radiostudio met Veenendaler Jan-Willem Roodbeen. (Foto's: Pieter Vane)

(Foto: )

NPO Radio 2 vanaf de Veense ijsbaan

Veenendaal - Inmiddels heeft de dooi ingezet, maar vorige week woensdag was daarvan nog geen sprake. Toen vroor het zo hard dat er geschaatst kon worden. Veense radio-dj Jan-Willem Roodbeen (43) die op werkdagen tussen 6.00 en 9.00 uur de radioshow Jan Willem Start Op presenteert, greep zijn kans. Hij wilde wel eens weten hoe het voelde om schaatsend zijn radioshow te presenteren.

Door Lilian Steensma-Valkenburg

Team Roodbeen koos voor ijsbaan De Greb aan de Groeneveldselaan. Voor Jan-Willem lekker dicht bij huis. Hij is niet geboren, maar wel grotendeels getogen in Veenendaal. Al vanaf zijn 14e praatte hij lokale radioprogramma’s aan elkaar. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij kwam bij de landelijke radio en tv terecht.
Sinds juli 2018 presenteert hij samen met Jeroen Kijk in de Vegte het programma Jan-Willem Start Op. Afgelopen woensdag werd dat programma uitgezonden vanaf ijsbaan de Greb in Veenendaal.

De Greb

Het team van De Greb heeft een drukke week achter de rug. Met slapeloze nachten. Donderdag tot en met zondag was de ijsbaan open voor publiek. Overdag werd er geschaatst en vanaf het moment dat de baan sloot, werd er tot in de vroege ochtend water op de ijsbaan gespoten. In totaal zo’n 40 keer 5.000 liter. De woensdag voordat de baan openging voor publiek, viel de eer om de schaatsbaan te testen te beurt aan de dj’s van NPO Radio 2.

‘We zien Jan-Willem die zijn beste Roodbeentje voorzet in die mooie, markante Veenendaalse stijl…’


Schaatslegende Klasina Seinstra, winnares van de laatst gereden Elfstedentocht in 1997 kwam op uitnodiging van Jan-Willem naar Veenendaal. Zij bond in de vroegste vroegte de ijzers onder en verzorgde een heuse schaatsclinic.
Ook Jannes Mulder, speaker van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond, was te gast. Normaal gesproken doet Mulder verslag van de wedstrijden tussen professionals, maar voor deze gelegenheid versloeg hij ongeëvenaard de strijd tussen Jan-Willem en zijn collega Jeroen, professionele dj’s, maar amateuristische schaatsers.
‘We zien Jan-Willem die zijn beste Roodbeentje voorzet in die mooie, markante Veenendaalse stijl…’, grapte Jannes mild spottend.

Gouden Radioring

Als schaatser mogen de heren dan minder succesvol zijn, als dj verstaan ze hun vak. Dat bleek wel toen ze in december de Gouden Radio Ring 2020 kregen uitgereikt door zangers Susan & Freek.
‘Wow…! Ik sta helemaal te shaken… Dit is fantástisch!’, zei Roodbeen.
In zijn speech richtte hij zich ook op middelbare scholieren. ‘Jongens en meiden, dit is een moeilijke tijd en af en toe is je motivatie misschien ver te zoeken. Maar als je ergens van droomt: hou vol! Het is ons ook gelukt, dus jij kan het ook.’

Het ijs is helaas gesmolten, maar De Greb ziet je graag volgend jaar. En Jan-Willem? Die presenteert vandaag weer gewoon vanuit Hilversum. Luister gezellig mee:

www.janwillemstartop.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden