Gemeente Veenendaal wint bij Hoge Raad in Freule-affaire


<p>De Freule Lauta van Aysma-flat aan de Kerkewijk waarvan de stichting investeerde in een dubieus project. (Archieffoto 2017, Aart Aalbers)</p>

De Freule Lauta van Aysma-flat aan de Kerkewijk waarvan de stichting investeerde in een dubieus project. (Archieffoto 2017, Aart Aalbers)

Gemeente Veenendaal wint bij Hoge Raad in Freule-affaire

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal kan doorgaan met het innen van €4,9 miljoen bij een voormalig adviseur van de Freule-stichting. De Hoge Raad verwierp eind 2020 zijn cassatieverzoek. De adviseur stelde cassatie in bij de Hoge Raad nadat het gerechtshof hem in 2019 veroordeelde tot betaling van miljoenen euro’s aan de gemeente, vanwege zijn rol in een beleggingsschandaal bij de bejaardenflat begin deze eeuw. Dat meldt onderzoeksjournalist Sameer van Alfen die zich al jaren in de kwestie heeft gedoken. Overigens wordt niet openbaar gemaakt hoeveel de gemeente inmiddels heeft geïncasseerd.

Henk Keers raadde het bestuur van de Freule-flat toen aan circa $9,4 miljoen te investeren in een ‘lucratief’ vliegtuigmotoren- en investeringsproject in de VS. Een opmerkelijke belegging voor een stichting die 73 huurappartementen voor ouderen aan de Kerkewijk beheerde. Het geld kwam nooit meer terug.

Gemeente garant

De gemeente Veenendaal draaide aanvankelijk op voor de schade, omdat die garant stond voor een hypotheek die de stichting in 2002 met de verdwenen miljoenen moest terugbetalen. De gemeente startte daarna rechtszaken om de schade vergoed te krijgen. Bijvoorbeeld tegen ING Bank (huisbankier van de Freule), de bestuurders van de stichting en twee adviseurs (waaronder Keers).
Keers bleef jarenlang buiten schot, omdat hij in 2004 failliet was verklaard.

Vonnis

Nadat dit faillissement was opgeheven, ging de gemeente in 2016 achter hem aan. Dat leidde in 2017 tot het vonnis dat de voormalig adviseur €4,8 miljoen moest betalen aan de gemeente. In 2018 oordeelde het hof dat hij 80% van de schade moest vergoeden, die is begroot op omgerekend €10,3 miljoen. Het hof kwam uit op €4,9 miljoen.
De adviseur probeerde bij de Hoge Raad alsnog van deze schadevergoeding af te komen. Bijvoorbeeld omdat de omvang van de schade onjuist zou zijn vastgesteld en het onterecht is dat hij voor 80% van de schade zou moeten opdraaien.
De Hoge Raad gaat niet inhoudelijk in op de argumenten van Keers. De Raad doet de zaak af, door te verwijzen naar artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechtelijke organisatie. Dat betekent dat de hoogste rechters van ons land een oordeel niet hoeven te motiveren, als er geen vragen beantwoord dienen worden die van belang zijn voor de eenheid of ontwikkeling van het recht.

Niet afgeweken

De bezwaren van Keers werden in augustus 2020 wel uitvoerig behandeld door de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Die gaf in een zogeheten conclusie een soort advies aan de Hoge Raad, waarin hij stelde dat het cassatieberoep moest worden verworpen. De Hoge Raad mag van dit advies afwijken, maar heeft dat dus niet gedaan.
De conclusie telt maar liefst 60 bladzijden. De procureur-generaal sprak van een ‘mer à boire’ aan rechts- en motiveringsklachten van Keers, wat betekent dat het haast onbegonnen werk was om op alles in te gaan.

Nog veel vragen

Met dit arrest van de Hoge Raad is de laatst lopende procedure in de Freule-affaire beëindigd Sameer van Alfen: ‘’Toch zijn er nog genoeg vragen te stellen. Bijvoorbeeld: hoeveel geld heeft de gemeente inmiddels geïncasseerd bij Keers en voormalig penningmeester Chris van Holland, die in 2016 werd veroordeeld tot betaling van €6,5 mln aan de gemeente?’’

Wie het boek van Van Alfen wil bestellen, kan onder meer terecht bij Boekhandel van Kooten aan de Zandstraat in Veenendaal. Die heeft ‘m op voorraad. Anders bij de schrijver: freuleboek@gmail.com of 06 55 88 35 86.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden