Schrijvende lezers over Galloway runderen bij Elst/Amerongen


<p>Galloway Runderen bij de Nederrijn in de zomer. (Archieffoto)</p>

Galloway Runderen bij de Nederrijn in de zomer. (Archieffoto)

(Foto: )

Schrijvende lezers over Galloway runderen bij Elst/Amerongen

‘’Buurtbewoners zijn al jaren zeer ontevreden over het beleid omtrent de grote aantallen Galloway runderen en Konikpaarden die Het Utrechts Landschap onder het mom van nieuwe natuur laat lopen in verschillende natuurgebieden. Goedkope grasmaaiers waarvan een deel in de winter omkomt van de honger. Met als nieuw dieptepunt dat een deel van de Gallowayrunderen vanaf vorige week donderdag vast staan in ijskoud water bij Amerongen. Wat een mooi winterweekend had kunnen worden werd een weekend met een knoop in onze maag. Want; vrijdagmiddag; forse vrieskou en brandweerauto’s in ons buurtje in Elst, aan de Amerongse bovenpolder.
En een auto van natuurbeheer. Het blijkt dat er flink wat Galloway runderen door het ijs zijn gezakt in de polder pal voor onze huizen. En dat de runderen en kalfjes al sinds donderdag tot hun knieën in het ijskoude water staan en niet meer terug kunnen. Er is vrijdagmiddag en de hele zaterdag geprobeerd een geul in het ijs te zagen om ze in veiligheid te brengen, tevergeefs. We vangen een gerucht op dat er al een rund dood is maar weten niet of dit waar is. Je staat erbij, kijkt er naar en bent een machteloze dierenvriend. Zaterdag komt er zwaarder geschut; meer auto’s van Utrechts Landschap, tractors, een rupsbandenvoertuig. En een aanhanger met voer. Ze gaan het veld weer in.
Ons bereikt op zaterdagnamiddag het bericht dat er wat dieren op het droge zijn geholpen maar lang nog niet allemaal. Ja, Utrechts Landschap heeft zaterdagochtend alles afgezet om schaatsers en wandelaars te weren en de dieren rust te gunnen. En ze zijn de hele zaterdag bezig geweest met wat een reddingsoperatie wordt genoemd. Maar...waarom het zo ver laten komen? Terwijl het al weken hoog water was en het de hele week al bekend was dat er barre vrieskou aan zat te komen? Waarom de dieren niet toen al naar veiliger gebied gedreven en daar bijgevoerd, tijdelijk afgerasterd? 
Dan had dit dierenleed voorkomen kunnen worden. Gebied waar in eerdere hoogwater periodes de runderen veilig stonden te grazen werd een paar jaar geleden opeens ingeperkt door prikkeldraad afzettingen waardoor de dieren dit stuk droog gebied zijn kwijt geraakt. Waarom deze manier van ‘natuurbeheer’? Om zeven uur zaterdagavond horen we de tractor en de andere werktuigen wegrijden. We weten niet hoe het met de dieren is en er komt opnieuw een barkoude nacht aan...’’

Maaike Jorritsma
Elst

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden