<p>De politie is alert in Veenendaal. (Foto ter illustratie)</p>

De politie is alert in Veenendaal. (Foto ter illustratie)

(Foto ter illustratie)

Burgemeester Veenendaal: grote ongeregeldheden voorkomen

Veenendaal - Na een onrustige maandagavond in Veenendaal ontvingen gemeente en politie dinsdag opnieuw informatie dat personen oproepen op social media deden om het centrum in te gaan. Politie en gemeente hebben zich hier passend op voorbereid en samen met ondernemers voorzorgmaatregelen genomen.

Op de dinsdagavond werd het aan het begin van de avond onrustig, vooral in het centrum van Veenendaal en de wijk het Franse Gat. Om 19.30 uur is een noodbevel afgekondigd voor deze twee gebieden. Burgemeester Gert-Jan Kats: “Het noodbevel was van grote meerwaarde voor het optreden van de politie. Dankzij de voorbereidingen en het actieve optreden van de politie zijn er grote ongeregeldheden voorkomen. Ook is de schade beperkt gebleven. Ondernemers hebben we geïnformeerd over de signalen die we hadden over mogelijke onrust. Zij hebben hier zeer adequaat op gereageerd en ook voorbereidingen getroffen. Voorbereidingen die niet nodig zouden moeten zijn als iedereen zich gewoon aan de maatregelen en de ingestelde avondklok houdt. Zeker deze ondernemers zijn door de coronacrisis al hard getroffen. Het is onacceptabel dat zij dan zich ook moeten verweren tegen mogelijke relschoppers.”

In de kiem smoren


Basisteamchef politie Henk Wiesenekker: “We hebben ontzettend veel goede informatie ontvangen van inwoners en ondernemers. Dit heeft ons geholpen deze incidenten in de kiem te smoren. Mijn vraag is dan ook, blijf informatie delen met de politie of via MeldMisdaadAnoniem. Dit kan informatie zijn over opruiende berichten, maar ook filmpjes van relschoppers.”

‘’Bedreiging maakt mij boos en onacceptabel’’


Gisteren kreeg de politie ook afbeeldingen toegestuurd waarin wijkagenten worden bedreigd. Henk Wiesenekker: “Dit maakt me boos en is onacceptabel. Wij gaan dit grondig onderzoeken. Als je hierover informatie hebt, hoort de politie dat ook graag.”
Er zijn dinsdagavond 11 bekeuringen uitgereikt en er is 1 aanhouding verricht. Verbalen en aanhoudingen waren vooral gericht op overtreden van de avondklok en een persoon die stenen gooide naar de politie. Daarnaast zijn er groepen jongeren, voordat ze bij het centrum waren, aangesproken en weggestuurd.

Oproep


Gert-Jan Kats: “Nogmaals doe ik de oproep, houd je aan de maatregelen, blijf thuis en respecteer de avondklok. Je kunt het ergens niet mee eens zijn, maar geen enkele maatregel rechtvaardigt vandalisme of geweld. Diegenen die daaraan hebben meegedaan moeten zich verantwoorden. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om ons aan de regels te houden. We blijven de komende dagen alert en informatie verzamelen om dit soort incidenten te voorkomen. Ook zijn we zichtbaar en onzichtbaar aanwezig, zodat we snel kunnen handelen als dat nodig is. Samen houden we Veenendaal veilig en roepen we relschoppers een halt toe!”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden