<p>Gebouw De Koekoek: ouderen ervaren daar een fijne oude dag. De PvdA wil vooral meer aandacht voor de eerste generatie gastarbeiders.&nbsp;</p>

Gebouw De Koekoek: ouderen ervaren daar een fijne oude dag. De PvdA wil vooral meer aandacht voor de eerste generatie gastarbeiders. 

(Foto: Hans van de Braak)

PvdA: zorgen om de eerste generatie minderheden in Veenendaal

Veenendaal - Volgens de PvdA kan de gemeente Veenendaal meer doen voor ouderen met een andere culturele achtergrond. Hans van de Braak heeft namens de PvdA daarover schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Hij beschrijft zijn ervaringen nadat zijn vader verhuisde naar zorginstelling De Koekoek.

 - ‘’Onlangs verhuisde mijn 92-jarige vader naar De Koekoek in Veenendaal. Lastig, want hij is dementerend en daardoor hebben dit soort gebeurtenissen grote impact. Gelukkig kon zijn familie hem hierbij helpen. Het was voor mij confronterend om hem daar te zien.

Om te accepteren dat hij zijn oude zelf in deze fase langzaam kwijtraakt. Of hij voldoende sociaal contact heeft in het dagelijks leven? In zijn nieuwe woonomgeving is hij onder de mensen, dus dat komt wel goed. Over sommige andere ouderen maak ik me helaas meer zorgen.’’ Er is een bijzondere categorie ouderen, de eerste generatie gastarbeiders. Ook zij zijn inmiddels op een leeftijd aanbeland dat zij ouderenzorg nodig hebben. Ouderen gaan in hun laatste levensfase terug naar hun jeugd: ze vallen terug in oude herinneringen, gewoontes en voorkeuren. 

Lastig

Van de Braak: ‘’Lastig voor mijn vader, of jouw ouders, of opa en oma. Maar zij bevinden zich in ieder geval nog in een betrekkelijk bekende en veilige omgeving. Hoe is dat voor ouderen met een migratie-achtergrond? Hun jeugd was zo anders dan die van de mensen die in Nederland zijn opgegroeid. En dan heb ik het nog niet over de taal gehad. Op latere leeftijd een andere taal leren valt niet mee, maar al wat deze mensen in de afgelopen vijftig jaar hebben opgedaan, gaat in hun laatste levensfase in hoog tempo verloren. Het lijkt me ongelooflijk moeilijk. In Veenendaal zijn veel mensen en dus ook ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond. Niet zoveel als in de grote steden, waar het mogelijk is om verzorgingshuizen te realiseren gericht op een bepaalde culturele achtergrond, maar wel meer dan in veel andere gemeenten.

Deze groep ouderen is met recht een groep. Daarom is het tijd om hier ook passende aandacht aan te besteden. Ik heb namens de PvdA vragen gesteld. In mijn visie en die van de PvdA kan de gemeente Veenendaal meer doen voor deze ouderen. Denk dan aan speciale groepen voor dagbesteding, waar specifieke aandacht is voor hun culturele achtergrond vanuit zorgverleners met dezelfde achtergrond en waarmee ze in hun moedertaal nog eens naar hartelust kunnen converseren.’’

Bijdrage

Volgens Van de Braak is dit een praktisch idee, ‘’maar het gaat mij eigenlijk vooral om het bewustzijn. In je laatste levensfase ergens anders zijn dan het land waar je opgroeide, dat is gewoon ontzettend moeilijk. Deze mensen hebben keihard gewerkt en daarmee hun bijdrage geleverd aan onze maatschappij en onze welvaart. Laten we dat in ieder geval in Veenendaal terugbetalen met een beetje speciale aandacht.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden