familie Boers tijdens online open dag
familie Boers tijdens online open dag (Foto: 1Vandaag)

Veenendaalse XIao Song Boers (11) vertelt bij 1Vandaag over kiezen middelbare school in coronatijd

Veenendaal - Zaterdag 23 januari was is Veenendaler Xiao Song Boers (11) in een reportage te zien van 1Vandaag die betrekking heeft op de lastige schoolkeuze na de basisschool in coronatijd.

Er zijn geen fysieke open dagen op de scholen, waardoor de keuze gemaakt moet worden op basis van door de scholen georganiseerde online sessies via Teams of andere online methodes.

Xiao Song vertelt dat hij de keuze heeft kunnen inperken tot drie verschillende scholen, maar dat het lastig kiezen is.

‘”Ik wil graag vragen hoe de sfeer op school is”, vertelt Xiao Song. Hij heeft zich goed voorbereid, hij schrijft vragen op in zijn notitieblokje. “Daarna schrijf ik er de antwoorden bij, zodat ik kan onthouden wat ze zeggen.”

Lastig

Ook voor de scholen en docenten is het lastig om hun school goed te presenteren. Het liefst laat je de aanstaande leerlingen door de klassen en het schoolgebouw lopen om de sfeer te proeven, maar dat is nu niet mogelijk. Sommige scholen zijn daardoor heel creatief geworden door bijvoorbeeld een Google Maps-achtige route door de school op te zetten of hele presentaties door leerlingen te laten geven.

Op die manier wordt aan diverse manieren geprobeerd de aanstaande schoolkeuze te vergemakkelijken. De tijd begint immers te dringen, diverse scholen willen al in maart een keuze weten.

Cito

In een regulier jaar worden de citotoetsen in januari en de eindtoets in april of mei afgenomen. Daarna volgt meestal het definitieve advies. Dat valt dit jaar in het water, waardoor het schooladvies op een andere manier gegeven moet worden. “Gelukkig bepalen we het niveau lang niet alleen aan de hand van die toetsen. We volgen de kinderen al 7 jaar lang en kijken ook naar werkhouding, motivatie en resultaten van de lessen.”

Welke keuze Xiao Song gemaakt heeft? Hij heeft wel een idee, maar is nog niet zeker. Maar hij heeft nog een paar weken de tijd om een beslissing te nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden