<p>De ingang van winkelcentrum Scheepjeshof: met het aanstaande vertrek van supermarkt Boni ontstaat er een groot gat. (Foto&#39;s: Pieter Vane)</p>

De ingang van winkelcentrum Scheepjeshof: met het aanstaande vertrek van supermarkt Boni ontstaat er een groot gat. (Foto's: Pieter Vane)

(Foto: )

Supermarkt Boni weg uit Veenendaal: ‘locatie is niet rendabel’

Veenendaal - Boni Veenendaal vertrekt op 1 oktober dit jaar uit Scheepjeshof. Die zit geheel achterin in het winkelcentrum, nabij de roltrap naar de parkeergarage. Daarmee laat de supermarkt een groot gat achter in het centrum waarvan de eigenaar juist zo blij was om in de laatste jaren grote trekkers binnen te halen zoals de Aldi en de Action. Boni hoort ook in dit rijtje thuis, al maakt een supermarkt op deze plek - toen nog onder een andere naam - veel langer deel uit van het aantal winkels in Scheepjeshof. ‘’De beslissing is niet licht genomen. We zagen het al jaren aankomen,’’ aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Door Martin Brink

Hoewel het bericht al enige tijd rondzingt bij de ondernemers in het winkelcentrum en daarbuiten, verwijst locatiemanager Eelco Kegler toch door naar een woordvoerder op het hoofdkantoor in Nijkerk. Financieel directeur Frank Klören doet daar de kwestie uit de doeken.

Niet rendabel

‘’Het is simpelweg niet rendabel, al jaren niet,’’ zegt hij openhartig. ‘’En dat heeft weer met veel factoren te maken. Natuurlijk, de concurrentie met andere grootgrutters, de formule, maar het is vooral de ligging die het filiaal de das omdoet. Het is de plek in het winkelcentrum en het betaald parkeren die niet meewerken.’’
‘’Zo’n beslissing als dit is natuurlijk niet van vandaag of gisteren. We hebben vele jaren naar de situatie gekeken. We zitten daar gewoon niet op de goede plek. Al tien jaar niet,’’ stelt Klören. ‘’De beste locaties van onze winkels, en die hebben we, is natuurlijk met vrij parkeren en voor de deur.’’
Had men zich dat niet eerder kunnen bedenken? Klören: ‘’Er is geen enkele wetenschap die zegt hoe men dat moet gaan doen. Het hangt van heel veel factoren af.’’ Vooraf is dit alles niet te voorspellen, achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar volgens de financieel directeur is het dan wel geprobeerd. ‘’Het risico van ondernemen,’’ zoals hij het stelt. ‘’Soms lukt het, soms ook niet. Maar dat is achteraf gezien.

Moeilijk

In september vorig jaar werd het lopende contract opgezegd. Die is tot 1 oktober 2021. Voor het personeel was de mededeling wel een domper. Klören: “Dat is natuurlijk altijd moeilijk voor een team dat zich altijd volledig heeft ingezet.’’
Verhuizing naar elders in Veenendaal was niet aan de orde: in de gemeentelijke bepalingen staat dat er ruimte is voor een x-aantal supermarkten, verdeeld over de wijken. In Veenendaal zit die branche nu ‘vol’. Klören stelt dat het op de eerste plaats heel jammer is voor de klanten die al jaren de super bezoeken.
Op de tweede plaats geldt hetzelfde voor het personeel.
Maar tegenover hen wil Boni een duidelijk sociaal gezicht laten zien: ‘’Dat zijn we de werknemers ook verplicht. Eelco Kegler werkt er al vele jaren en zijn hele team heeft haar stinkende best gedaan om er het beste van te maken. We bieden de vaste medewerkers die dat willen de mogelijkheid om te gaan werken in een andere vestiging. Er is genoeg reden om voor hen ontslag aan te vragen, maar dat willen we niet. Men kan natuurlijk niet allemaal naar de winkel in Ede.
Dat kan niet, maar dat men dan een stukje verder moet rijden, dan is dat maar zo. Mooier kan ik het niet maken.’’

Ede

Supermarkt Boni heeft vooral in het midden van ons land (waaronder op de Veluwe) 44 vestigingen. Veenendaal is het meest zuidelijke filiaal. Eerder waren op deze plek de Edah en Super de Boer gevestigd.
Met allerlei overnames in de supermarktwereld in de jaren negentig ging het in Veenendaal verder onder de naam Boni, een keten die al vanaf 1972 bestaat.

Het dichtstbijzijnde filiaal zit in Ede aan de Brouwerstraat. Deze vestiging zit op een uitstekende locatie (aan het plein waar altijd de markt wordt gehouden en pal naast MediaMarkt, de grootste speler op het gebied van consumentenelektronica) en hoeft niet voor het bestaan te vrezen.

Zelfstandige ondernemers

Winkelcentrum Scheepjeshof telt zo’n zestien winkels, vooral uitgebaat door gedreven en zelfstandige ondernemers. Het centrum bestaat nu 31 jaar, heeft een aantal eigenaren gekend, veel wisseling van winkels maar ook de nodige interne verschuivingen.
Een aantal jaren geleden werd door de toenmalige Binnenstadsmanager nog trots gemeld ‘’dat alle winkelunits bezet zijn en dat er zelfs ruimte is gevonden om openbare toiletten te realiseren.’’ Dat was altijd een grote wens in het koopcentrum.
Een woordvoerder van de ondernemersclub was nog niet voor een reactie bereikbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden