<p>Rob Moret op &#39;zijn&#39; bankje.</p>

Rob Moret op 'zijn' bankje.

(Foto:)

Dominees Bank op Grebbeberg

Rhenen - Op de beroemde Grebbeberg stond een Domineesbank tussen het Haksteinbos en de steile zuid helling.Rob Moret uit Rhenen ontdekte een ansichtkaart waarop is te zien dat deze bank, uniek voor Nederland, er stond tussen 1900 en 1910.

Ter gelegenheid van Rob zijn afscheid als voorzitter van de vrijwilligers van het Utrechts Landschap werd deze Domineesbank op nieuw geplaatst.In het bijzijn van vertegenwoordiger Heiko Warnsick van het Utrechts Landschap mocht Rob Moret de bank onthullen wegens zijn inzet voor het Utrechts Landschap.Duizenden mensen zullen jaarlijks gaan genieten van deze Dominees bank op de Grebbeberg en het schitterende, unieke uitzicht.
Rob was 10 jaar voorzitter van de vrijwilligers van het Utrechts Landschap van de Blauwe Kamer Commissie. Hij zorgde er voor dat de het ecoduct op de Grebbeberg een naam kreeg met de unieke afbeelding van een das en mede door hem bleef safarischip de Blauwe Bever in de vaart.
De Domineesbank staat pal naast de historische Elisabeth-linde (boswachter Veenhof), vrouw van de Winterkoning Frederik van de Palts en het paadje waar paarden op een zandpad het geschut in 1940 de berg op trok. Halverwege dit pad ligt een kazemat. Hier werd geen schot gelost terwijl 1 km verder op een bloedige strijd woedde.

Leerlooierijen

Ook heeft koning Radboud hier gejaagd. Zijn vrouw Aldegonde heeft zich hier van de berg gestort nadat zij Cunera met een wurgdoek had gewurgd. Achter de Domineesbank ligt een bos met eiken hakhout. Arie van de Heuvel sleepte hier nog met een paard hout uit het bos.
Het hout ging naar de bakkers ovens of de leerlooierijen in Brabant. Nu lopen er de ruige zwarte galloway koeien, koniks paarden,vossen en reeën. Er broeden havikken, buizerds, uilen en veel spechten.Vanaf de Koningsbank zien we eerst het bommen gat in de Grift, de Blauwe Kamer  met lepelaars, aalscholvers en bevers, de Rijn, Betuwe, Nijmegen en op de horizon Brabant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden