Schrijvende lezers: ‘Kats uit de SGP?’


<p>Burgemeester Gert-Jan Kats. (Archieffoto: Marco Diepeveen)</p>

Burgemeester Gert-Jan Kats. (Archieffoto: Marco Diepeveen)

(Foto: Marco Diepeveen)

Schrijvende lezers: ‘Kats uit de SGP?’

Veenendaal - Schrijvende lezers naar aanleiding van de uitspraak van burgemeester Gert-Jan Kats op sociale media. Hij stelt daarin openlijk dat hij zijn lidmaatschap van de SGP heroverweegt. Hij meldde dat naar aanleiding van het SGP-standpunt over een mogelijke samenwerking met Forum voor Democratie (FvD).

Kats plaatste zijn bericht naar aanleiding van uitspraken op het online verkiezingscongres van de SGP zaterdag. Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de partij sluit samenwerking met Forum voor Democratie niet uit. Van der Staaij reageerde daarmee op uitspraken van de nieuwe SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen in het Nederlands Dagblad. Die zei zaterdag juist een ‘duidelijk nee’ tegen samenwerking met Forum.

Lezer Piet de Vrije uit Veenendaal, die zich al eerder kritisch uitliet over de SGP, laat weten: ‘’Kats heroverweegt SGP-lidmaatschap vanwege de samenwerking van de SGP met FvD na de recente antisemitische oprispingen. In het SGP-program van Beginselen is er nog steeds een frase opgenomen die een grondslag kan zijn voor antisemitisme. Joden zouden volgens de SGP-beginselen niet zalig zijn. We weten uit WOII hoe de SGP het Jodendom verweet dat ze Christus niet erkenden en erger, Hem zelfs hadden vermoord. Voor burgemeester Kats uit Veenendaal is de samenwerking met FvD een reden om zijn SGP-lidmaatschap te heroverwegen. Er zijn voor een burgemeester nog andere bepalingen uit het beginselprogram die conflicteren met het ambt: het anti-democratische (voorstander van de theocratie), het discriminerende van homo’s, vrouwen (door het Europese Hof en de Hoge Raad veroordeeld), de intolerantie tegen andere godsdiensten die zouden moeten worden ‘uitgeroeid’ en zo meer. Elk SGP-lid heeft zijn handtekening staan onder deze bepalingen. Dat de SGP met FvD nog in een fractie blijft zitten in het Europees Parlement na de oprispingen van anti-semitisme van Baudet cs is veelzeggend.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden