Veenendaler bezoekt kerken en kapellen in Zuid-Limburg als spiritueel antwoord op de coronacrisis


<p>Veenendaler Andy Arnts in de Lourdesgroet op de Cauberg. (Foto&#39;s: PR)</p>

Veenendaler Andy Arnts in de Lourdesgroet op de Cauberg. (Foto's: PR)

(Foto: )

Veenendaler bezoekt kerken en kapellen in Zuid-Limburg als spiritueel antwoord op de coronacrisis

Veenendaal - Schrijver Andy Arnts uit Veenendaal had afgelopen zomer genoeg van de turbulente periode die werd geteisterd door corona en groeiende maatschappelijke spanningen. Hij vertrok naar Zuid-Limburg om daar op zoek te gaan naar de ‘verloren tijd’; een reis die uiteindelijk zou leiden tot een nieuw boek.

Eigenlijk werkte hij aan het vervolg op zijn verhalenbundel ‘Parisiennes herken je aan hun benen’, toen plotseling het idee ontstond voor een filosofisch reisverhaal.

Bizarre zomer

Arnts: “Het was een bizarre zomer. Corona had het leven in z’n greep, op de Dam stonden oproerkraaiers in juni al te demonstreren tegen Zwarte Piet, er werden standbeelden omver getrokken van vermeende racisten, er werd gemoord en vernield; het was één grote chaos. Ik wilde weg van die waanzin en terug naar de rust en de stilte van een wereld waarin alles nog mooi en goed was.”
Die wereld vond Andy Arnts in Zuid-Limburg, waar hij samen met vrouwlief Susan een tocht maakte langs veldkruisen, kerken en kapellen.
“Het Limburgse heuvelland is een ontzettend spirituele omgeving en daar had ik echt even behoefte aan,” legt hij uit. “Ik had een mooie ‘kapellekesreis’ van vijf dagen samengesteld, waarin we ook het ‘Sanctuaire de la Vierge des Pauvres’ zouden aandoen, een bekend Mariabedevaartsoort in het Belgische Banneux, zo’n veertig kilometer onder Slenaken.
We hadden nog geluk dat we daar naartoe konden, want ter hoogte van Antwerpen was de grens al afgesloten, vanwege code oranje.”

Aantekeningen

Zonder dat het vooraf zijn bedoeling was, begon Arnts al snel aantekeningen te maken voor een mogelijke publicatie. “Niet alleen over de reis zelf, maar vooral over allerlei maatschappelijke bespiegelingen: hoe onze wereld in zo’n korte tijd zo veranderd kon zijn, zo overspannen was geraakt – waardoor dat zo gekomen was en de grote vraag waar dat allemaal toe zou leiden.

Zo ontstond gaandeweg een autobiografisch reisverhaal in dagboekvorm, gelardeerd met tal van jeugdherinneringen, levensfilosofie, maatschappijkritische noten – zoals over klimaathysterie, doorgeschoten diversiteit en het probleem van de massa-immigratie – en veel zelfspot. Het werd ook een zoektocht naar antwoorden op de vraag of oude waarden en gebruiken, of de kracht van religie, ten onder zullen gaan of juist aan populariteit gaan winnen nu we met het (aanstaande) afschaffen van Zwarte Piet, het vervangen van kerstborrels door ‘eindejaarsborrels’ en de introductie van genderneutrale kinderkleding op een cultureel keerpunt staan.

Abraham in zicht

Arnts voltooide het boek in amper drie maanden. “Voor mijn doen ontzettend snel,” vertelt hij. “Zeker als je bedenkt dat ik al een paar jaar aan die nieuwe verhalenbundel werk.
Maar met Abraham in zicht – ik zou eind december vijftig worden – wilde ik dit boek absoluut vóór mijn verjaardag gepubliceerd hebben, omdat ‘vijftig’ toch echt het definitieve einde van je jeugd betekent.
Hoewel… Victor Hugo schreef ooit: Vijftig is de jeugd van de ouderdom.”

De jeugdherinneringen in het boek spelen zich voornamelijk af in Ede, waar de schrijver ooit misdienaar was in de Sint-Antonius van Paduakerk.
Die katholieke kinderjaren hebben een belangrijke stempel op zijn leven gedrukt.
“Ik voel me nog altijd heel geborgen als ik een kerk of een kapel binnenga.
Er hangt ook altijd zo’n fijne, sacrale geur van gedoofde kaarsen en wierook.

Je voelt dat er door de jaren heen duizenden gebeden zijn opgestegen; gebeden die als het ware in de stenen van het gebouw zijn getrokken.

Dat gevoel, die geborgenheid, heb ik geprobeerd terug te vinden en te beschrijven in het boek. En als ik de eerste reacties mag geloven, is me dat aardig gelukt!”

‘Terug naar de verloren tijd’ is te koop bij alle (online) boekhandels en kost € 17,95. Op de website van Batavia Publishers kun je alvast de eerste twee hoofdstukken lezen: bataviapublishers.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden