<p>De ingang van Trivium Ardagh aan de Rozenstraat in Veenendaal. Door de sluiting van het bedrijf staan straks 130 man op straat. (Foto: Google Streetview)</p>

De ingang van Trivium Ardagh aan de Rozenstraat in Veenendaal. Door de sluiting van het bedrijf staan straks 130 man op straat. (Foto: Google Streetview)

(Foto: )

Trivium Ardagh (Boxal) in Veenendaal sluit de deuren; 130 man op straat

Veenendaal - Alle 130 medewerkers van Trivium Ardagh (de voormalige Boxal) in Veenendaal verliezen hun baan. De activiteiten van het bedrijf aan de Rozenstraat in Veenendaal worden verplaatst naar Hongarije. De directie van het bedrijf heeft dat bekend gemaakt.

Reden: daar liggen de kosten een stuk lager dan in ons land. FNV Metaal is nauw betrokken voor een goede overgang en belangenbehartiging naar de werknemers. Het pand en de gronden worden uiterlijk 31 december overgedragen aan een nieuwe eigenaar. De gemeente Veenendaal is daarbij een optie. Die aast al tientallen jaren op de fabriek om het als mooie inbreidingslocatie te benutten.

Door Martin Brink

Niet onverwacht

Helemaal onverwacht kwam de mededeling van de directie op vrijdag 8 januari niet. Boxal (onder die naam is het bedrijf vooral nog bekend in Veenendaal en omstreken) kende al eerder ontslagrondes, zeker toen het bedrijf door grotere partijen werd overgenomen.
Het bedrijf is tegenwoordig onderdeel van de internationaal opererende Ardagh Group in Zwitserland.
Bij de Veenendaalse vestiging worden met name spuitbussen gemaakt.
Bij het aankondigen van de sluiting is vakbondsorganisatie FNV nauw betrokken. Murat Sekercan van FNV Metaal vertelt over de grootste reden van het sluiten van de fabriek: ‘’De grootste klant in Veenendaal is Nivea. Dit concern maakt zo’n 55 procent van de productie uit. Nivea vertrekt per 1 maart. Het overige volume wordt verplaatst naar Hongarije.’’

Geen alternatieven

Met het verplaatsen verliezen 115 vaste krachten en 15 uitzendkrachten hun baan. Voor deze 130 medewerkers worden geen alternatieven geboden. FNV-bestuurder Sekercan: ‘’Trivium Veenendaal sluit in twee fases. Vier lijnen per 1 maart en overige lijnen uiterlijk per 1 september 2021. Al het personeel verliest zijn baan behalve voorlopig zeven tot tien werknemers van de studio/proefdrukkerij.’’ Sommigen mogen overgaan naar andere locaties maar dat is volgens de FNV-woordvoerder gezien de afstand geen optie.

Actieve rol

De vakbond speelt een actieve rol in de juiste afwikkeling en om het nut en de noodzaak grondig te onderzoeken.
Sekercan: ‘’FNV Metaal is veruit de grootste vakbond bij Trivium en wij gaan dan ook over de sociale en personele gevolgen van deze bedrijfssluiting. Zo gaan we komende vrijdag onderhandelen met Trivium om te komen tot een goed sociaal plan.’’
Voor 31 december wil de directie het pand en de gronden verkopen. Onbekend is aan wie. Dat de gemeente Veenendaal veel belangstelling heeft, is een understatement.

Meevaller

Al vele jaren azen burgemeester en wethouders hierop en het liefst wilde men het bedrijf naar het industrieterrein verplaatsen, net zoals men andere industrieën het liefst uit het centrum ziet verdwijnen.
Treffende voorbeelden zijn de bedrijven Carbogen Amcis b.v. (ter plaatse nog altijd bekend als Philips Duphar) en de Lantor b.v. aan het Verlaat. Maar daar zijn onverantwoord veel kosten mee gemoeid. Dat Trivium nu vertrekt zal ongetwijfeld een ongekende meevaller zijn.

Ingeklemd

Deze bedrijven stonden ooit aan de rand van de bebouwing in Veenendaal. Dat is nu totaal anders. Ze zijn ingeklemd in de wijken. Dat leidde tot veel onbegrip.
Om bij de oude Boxal te blijven: de buurt stelde zich in het verleden (met name in de jaren zeventig en tachtig) zeer strijdbaar op. Onderzoeken zouden uitwijzen dat het aantal gevallen van kanker in de wijk bijzonder hoog is. Ook maakte de buurt zich ongerust over de gevolgen van een zeer felle brand in augustus 1975.
Het bedrijf kwam door mogelijk uitbraak van gevaarlijke stoffen veelvuldig in het nieuws. Boxal paste de productielijnen met regelmaat aan. Van enige reuring was de laatste jaren weinig sprake meer.
Burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder economische zaken Dylan Lochtenberg brachten in december 2019 nog een werkbezoek aan Trivium Packaging en lieten zich uitgebreid voorlichten over het bedrijf en de werkmethoden.

Feitz

De geschiedenis van het bedrijfsactiviteiten op deze plek is niet stokoud. In 1936 startte Louis Feitz uit Amersfoort een wolspinnerij aan de Rozenstraat 19. Hij was één van de drie zonen van Job Feitz, eigenaar van de Frisia Wolspinnerij aan de Kerkewijk (waar nu Theater Lampegiet staat).
Op 3 maart 1952 werd het pand aangekocht door de firma Boxal, een van huis uit Zwitserse firma. Boxal hield zich destijds bezig met de productie van melkpoeder, maar werd later vooral bekend met het maken van spuitbussen.
Op oude foto’s is te zien dat de Boxal echt aan de rand van de bebouwing staat. Veel later werd wijk ’t Hoorntje verder naar achter uitgebreid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden