<p>Mountainbikers in het Amerongse Bos. (Foto&#39;s: Pieter Vane)</p>

Mountainbikers in het Amerongse Bos. (Foto's: Pieter Vane)

(Foto: )

Trails op de Heuvelrug zijn populairder dan ooit

Amerongen/regio - Wie met de mountainbike op de Utrechtse Heuvelrug fietst, betaalt mee aan schapen die de terreinen begrazen in het nationale park. Met Stichting MTB Heuvelrug is onlangs afgesproken dat een deel van de opbrengst van de mountainbikevignetten daarnaar toe gaat. Een bijzondere invulling van de gelden. Het heeft alom instemming.

Wie wil mountainbiken in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug - zo tussen Rhenen en Driebergen - betaalt 7,50 euro voor een vignet dat een jaar geldig is. Van de opbrengst worden met hulp van vijfhonderd vrijwilligers mountainbikepaden – de zogenaamde trails - aangelegd en onderhouden. En nu dus ook twee schaapskuddes.

Druk

De paden op de Heuvelrug zijn uiterst populair en in de huidige coronatijd veel drukker dan ooit tevoren. Dat conflicteert wel eens met wandelaars die vinden dat ze niet meer kunnen genieten van een rustige wandeling.
Maar nu is er een nieuw initiatief. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap beschikken namelijk over onvoldoende budget om naast fiets- en wandelpaden ook nog mtb-routes aan te leggen en te onderhouden.
Daarnaast is een deel van de opbrengst van de mtb-vignetten bestemd voor het vergroten van de kwaliteit van de natuur.
Het laten begrazen van terreinen in het nationale park door schapen is daar een voorbeeld van. En dat is niet vreemd. Schapen onderhouden al eeuwen de landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug.

Ambacht

Ze houden de natuur in stand. De terreinbeheerders vinden het belangrijk dat het ambacht van herder in stand blijft. Bovendien dragen de schapen bij aan de beleving van het gebied.
MTB Utrechtse Heuvelrug laat op Facebook weten: ‘’We doen dit omdat we het belangrijk vinden aan de natuur op de Heuvelrug bij te dragen. En we willen aan de samenleving laten zien dat we een daadwerkelijke bijdrage aan de natuur willen leveren.
De schaapskuddes houden heideterreinen vrij van begroeiing, waardoor de Heuvelrug een mooie afwisseling houdt van open heideterreinen en bospercelen. Wie dus als mountainbiker de volgende keer een schaapskudde tegenkomt, besef dan dat je daar een bijdrage aangeleverd hebt.
Waar mogelijk gaan we meer natuurprojecten ondersteunen. Hoe groener, hoe beter. Gericht op versterking van ecologische diversiteit en uitbreiding van de natuurlijke omgeving. Zonder bos immers geen bosfietsers.’’
Het initiatief wordt alom toegejuicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden