Internationaal model Annamara Burgers uit Veenendaal: ‘Beeld modellenwereld niet altijd juist’


<p>De Veenendaalse Annamara Burgers werd als veertienjarig meisje op vakantie in Boedapest letterlijk van straat geplukt door een modellenscout. (Foto: Josep Mor&eacute;/Pull & Bear)</p>

De Veenendaalse Annamara Burgers werd als veertienjarig meisje op vakantie in Boedapest letterlijk van straat geplukt door een modellenscout. (Foto: Josep Moré/Pull & Bear)

(Foto: )

Internationaal model Annamara Burgers uit Veenendaal: ‘Beeld modellenwereld niet altijd juist’

Veenendaal - Annamara Burgers uit Veenendaal werd als veertienjarig meisje op vakantie in Boedapest letterlijk van de straat geplukt door een modellenscout. Kort daarna zat ze twee en een halve maand in Tokio voor modellenwerk. Nu vier jaar later maakt ze aan de hand van een aantal stellingen de balans op. Stellingen die gebaseerd zijn op eerdere interviews en documentaires die zijn verschenen over modellen.

Door Max den Boer

Model word je van de ene op de andere dag.
‘’Dat is vast niet standaard hoor maar in mijn geval klopt het,’’ zegt ze. ‘’Ik was op vakantie in Hongarije toen ik letterlijk op straat werd aangesproken door een modellenscout.
Dat ik opviel vanwege mijn lengte snapte ik, maar dat ik een geschikt gezicht zou hebben voor modellenwerk, verraste me. Na wat gesprekken leek het me wel interessant. Zo ben ik er dus van de ene op de andere dag ingerold.’’

Een carrière als model verandert je leven.

‘’Dat kan ik wel beamen. Toen ik begon was ik net vijftien jaar en zat ik nog op de middelbare school. Ik vloog toen gelijk voor twee en een halve maand naar Tokio. Ik moest de lesstof zelf bijhouden en dit ging prima.
Het jaar daarop besloot ik om van Vwo 5 naar Havo 5 te gaan omdat school en dit werk moeilijk te combineren was.
Op die manier kon ik in ieder geval mijn diploma halen en vervolgens fulltime aan de slag gaan als model.
Ik had vooral buitenlandse opdrachten waardoor ik regelmatig een dag op school miste. Wat ik op heb moeten geven is hockey. Mijn knieën waren vaak geschaafd en een hockeybal in je gezicht krijgen was een te groot risico. Hetzelfde gold voor skiën.

Ook hier was een te groot risico op eventuele blessures. Dat ik moest stoppen met hockey vond ik echt jammer. Het was een groot deel van mijn sociale leven. Toch deed ik het met de gedachte dat ik later wellicht een toekomst zou hebben als model.
Gelukkig kan ik bijna alle feestjes gewoon bijwonen. Alleen als ik in het buitenland zit mis ik soms leuke dingen. Mijn leven is wel anders dan het leven van de gemiddelde tiener die studeert.’’

Het droombeeld van het modellenbestaan komt overeen met de werkelijkheid.

‘’Voor de meeste meisjes is het droombeeld; glamour, veel geld verdienen en makkelijk werk. Dat vind ik allemaal wel meevallen. Je begint als model op een laag niveau en je krijgt minder betaald. Van wat je betaald krijgt, gaat een deel naar de agency. Ook de glamour valt mee. Dat vind ik niet erg want daar houd ik niet van. Als ik een shoot heb, ben ik de hele dag bezig.
Het is gewoon een werkdag van 08:00 tot 18:00 uur waarin je bijna de hele dag staat en tijdens de lunch je rustmoment hebt.
Het is niet zo dat ik ergens aan kom, wat plaatjes schiet en dan weer weg ga. Als je mij vraagt of het dus overeenkomt met de werkelijkheid, zeg ik nee.’’

Als model ben je zelfverzekerd over je uiterlijk en uitstraling.

‘’Het modellenleven maakt je juist minder zelfverzekerd. Veel mensen denken dat wij als model heel zelfverzekerd zijn. Je staat constant in de spotlights en elke imperfectie wordt uitvergroot,’’ zo vind ik.
Er wordt veel gebruik gemaakt van make-up en soms gebruiken ze fotoshop om dit op te lossen. ‘’Het beeld moet perfect zijn. Door die perfecte beelden meet je je onbewust met anderen. Ik heb twee maanden geleden mijn kapsel veranderd op aanraden van de agency.
Op zich was ik het ermee eens dat een nieuwe look voor een andere uitstraling zou kunnen zorgen. Maar ik ben zelf geen fan van wat er uit is gekomen. Al moet ik toegeven dat de laatste foto’s mooi zijn geworden. Iets dat anderen gelukkig ook opmerken.’’

Een model moet veel doen om fysiek en mentaal in shape te blijven.

‘’In dat opzicht heb ik het best makkelijk. Ik hoef niet echt op mijn gewicht te letten, doe niet dagelijks aan yoga en ik hoef niet altijd gezond te eten om toch mijn maten te houden. Vooral je heupmaat is belangrijk. Die mag niet meer zijn dan 90 centimeter. Dat is voor mij geen probleem. Mentaal is het de kunst om een afwijzing niet persoonlijk op te vatten. Je kan niet altijd in het plaatje passen van wat de opdrachtgever zoekt. Ik voel me daar niet vervelend over. Al zijn er voor elk model wel momenten waarop je denkt: goh wat moet ik aan mezelf veranderen om beter te zijn?’’

Modellen beslissen zelf wat goed is voor hun carrière.

‘’In principe beslissen de agencies wat goed is voor mijn imago en mijn carrière. Dat varieert van de keus voor de shows en de shoots, tot mijn look, maar ook wat goed is om te posten op Instagram. Ik vertrouw er op dat zij voor mij de goede keuzes maken maar mag hierin ook mijn eigen mening geven.’’

Een model wordt goed begeleid.

‘’Rea Farkas, mijn mother agent van The Roster Management en tevens de vrouw die mij van de straat plukte in Boedapest, begeleidt mij. Ik heb in verschillende landen agencies zitten waar Farkas contact mee houdt. Haar begeleiding bevalt mij prima. Qua shows loop ik op advies van de agencies vooral de wat grotere zoals die van Dolce & Gabbana en Valentino.

Buiten het werk als model moet ik ook aan randvoorwaarden denken. Laatst gaf Farkas mij advies over mijn Instagram. Ze vond dat ik iets te veel privé-foto’s plaatste en dat ik Instagram moet gebruiken om foto’s van het modellenwerk te posten. Dit omdat klanten soms ook modellen kiezen gebaseerd op wat ze op Instagram zien.’’

Weinig zekerheden

Als we de balans opmaken kunnen we stellen dat het modellenbestaan je leven verandert. Geen vaste patronen van naar school gaan, stappen en naar hockeytraining.

Weinig zekerheden en regie. Wel mooie shows lopen, veel van de wereld zien, hard werken en uit je comfortzone treden. Gelukkig niet te veel glamour.
Want daar houdt Annamara niet van.

Het is een droombeeld: glamour en veel geld verdienen

Door Max den Boer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden