<p>Astrid gaat graag op pad voor nieuwe &#39;pareltjes&#39; . (Foto: PR)</p>

Astrid gaat graag op pad voor nieuwe 'pareltjes' . (Foto: PR)

(Foto: )

Astrid Weener uit Veenendaal is stapelgek van lezen

Bron: indebuurt.nl/Veenendaal

Veenendaal - Wanneer je de definitie van ‘boekenwurm’ opzoekt, zou je zomaar eens de naam Astrid Weener kunnen spotten. De Veenendaalse is stapelgek op lezen. Dat leesplezier gunt ze anderen ook, daarom heeft ze een minibieb in haar voortuin.

De Vondelplaats. Zo heet haar boekenkast in haar voortuin aan de Staringlaan. “Zodat liefhebbers ongestoord kunnen neuzen. Ze hoeven geen oprit op. De minibieb is voor iedereen toegankelijk”, haakt ze aan. “Boekenliefhebbers waarderen het enorm, zeker in deze tijd van corona waarin de bieb dicht is.”

Het kastje ligt vol met boeken voor alle leeftijden. Een paar keer per maand staat er een nieuwe voorraad leesvoer op de planken. “Ik koop graag nieuwe en tweedehandsboeken, zodat het aanbod wisselt.” Astrid ververst niet als enige het aanbod, andere lezers helpen. “Dat hoeft niet per se, hoor. Je mag ook alleen een boek meenemen, zonder iets terug te zetten uit je eigen collectie.”

Op pad

Astrid blijft niet binnen de gemeentelijke grenzen van Veenendaal, ze gaat ook op pad voor nieuwe pareltjes. “Ik werk als zorgverlener in de Utrechtse Heuvelrug”, legt ze uit. “Ik heb altijd een tas vol boeken achterin mijn auto, zodat ik kan ruilen.” Daarmee slaat ze twee vliegen in één klap: “Ik kan dubbele boeken ruilen en anderen hebben weer nieuwe titels om te lezen.”
Ze is niet alleen enthousiast over de boekenruil, maar ook over het gastenboekje dat vaak te vinden is in een minibieb. “Hierin schrijven mensen bijvoorbeeld welke boeken ze hebben achtergelaten of meegenomen. Of tips. Dat is zo leuk om te lezen!”

Weinig vraag

“Naar streekromans is niet veel vraag,’’ zegt ze. Deze romans spelen zich af in een bepaalde landstreek zoals op het platteland. Deze brengt ze regelmatig naar een ouderenappartementencomplex in Veenendaal, omdat ze daar wel gelezen worden. “In het complex staat een boekenkast. Die ik vul ik regelmatig aan. Zo blijven deze boeken circuleren.”

Over circulatie gesproken: “Ken je de term ‘Kinderzwerfboekstation’?” Astrid legt uit dat haar minibieb ook een Kinderzwefboekstation is. Je kunt je als minibieb aanmelden op de website Kinderzwerfboek . Je boeken kun je dan voorzien van een code die je kunt volgen. “Zo kun je altijd zien waar de kinderboeken naar toe zwerven. Dat vinden kinderen heel leuk om te doen.”

Schatten

Er zijn ook schatten die Astrid niet op zwerftocht stuurt. In haar woning staat een enorme boekenkast. Op het moment van spreken, bladert ze door de boekenserie De Zeven Zussen van Lucinda Riley. “Daar hoorde ik veel enthousiaste verhalen over. Hoewel het niet mijn genre is, is het verhaal erg pakkend. Zo’n serie houd ik liever bijeen in mijn privécollectie.”

Tips

De boekenverslinder deelt tot slot nog tips voor andere beheerders van minibibliotheken: “Ik wil netjes omgaan met mijn boeken. Daarom wissel ik de collectie in deze tijd van het jaar, waarin het koud en nat is, vaker. Zo blijven de boeken mooi en droog. Niets is zo vervelend als boeken die naar vochtig papier ruiken. Dat is zonde!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden