<p>De plek van Seats and Sofas aan de Schoolstraat in Veenendaal is een geweldige inbreidingslocatie en biedt kansen voor mooie woningen. (Foto&#39;s: Pieter Vane)</p>

De plek van Seats and Sofas aan de Schoolstraat in Veenendaal is een geweldige inbreidingslocatie en biedt kansen voor mooie woningen. (Foto's: Pieter Vane)

(Foto: )

Woningen op terrein Seats and Sofas in Veenendaal

Veenendaal - Vastgoedontwikkelingsbedrijf Wilma Wonen uit Utrecht heeft het terrein aan de Schoolstraat 100 in Veenendaal aangekocht. Hier komen woningen. Hoe het er allemaal precies uit gaat zien is nog niet bekend. Op deze locatie staat nu het gebouw van Seats and Sofas. Die vertrekt uiterlijk in het eerste kwartaal van dit jaar. Het pand werd op 31 december overgedragen.

Door Martin Brink

Woordvoerder Dirk-Willem Huijser van Reenen van Wilma Vastgoed die het pand en het terrein heeft aangekocht, noemt het een uitdaging. ‘’Het is een prachtige plek,’’ zegt hij. En nee, hij kent Veenendaal niet, ‘’maar ik ben inmiddels wel helemaal op de hoogte omdat mijn collega hier al jaren woont.’’

Beginfase

De aankoop van het bedrijf Seats and Sofas - waar men zitbanken en stoelen tegen scherpe prijzen levert - kwam langs. ‘’Het gehele terrein is circa 6500 vierkante meters’’. Huijser van Reenen meldt dat alles nog in een beginfase zit. ‘’De procedures moeten nog gestart worden. We kunnen dus ook nog niet zeggen hoeveel woningen er komen.’’
Het is wel de intentie om er duurzame huizen te bouwen, in het betaalbare en middensegment.
Hij denkt dat van bouwen dit jaar nog geen sprake is.

Inbreiding

Uitbreidingsmogelijkheden zijn er in Veenendaal amper maar bouwen op vaak nog te realiseren inbreidingslocaties zijn er nog wel. Zoals bijvoorbeeld op het terrein waar nu Seats and Sofas aan de Schoolstraat zit. Dat gebouw gaat plat en de Utrechtse projectontwikkelaar Wilma Wonen gaat er woningen bouwen.
Omdat Seats and Sofas de verkoopactiviteiten van haar vestiging in Veenendaal concentreert in de nieuwe Megastore in Amersfoort, heeft Wilma Wonen de winkel gekocht. De huidige winkel met parkeerterrein ligt op een kavel van circa 6.500 m2 grond die herontwikkeld gaat worden naar de bestemming ‘wonen’.
De plannen sluit aan bij de omgeving. Zzo ligt de locatie op loopafstand van het centrum van Veenendaal en al haar voorzieningen en in de naaste omgeving is al diverse woonbebouwing aanwezig en zijn er initiatieven om woningbouw toe te voegen.

Enthousiast

Dirk-Willem Huijser van Reenen is enthousiast over de aankoop van Seats and Sofas in Veenendaal. “Deze acquisitie past binnen de strategie van Wilma Wonen om verouderde winkel-/ bedrijventerreinen te kopen en deze te transformeren naar duurzame woningbouw”.
Wilma heeft een lange geschiedenis in Nederland en is sinds 2016 onder de noemer ‘Wilma Wonen’ opnieuw actief op de Nederlandse markt. Wilma Wonen heeft de focus op het verwerven en ontwikkelen van binnenstedelijke gebieden en locaties voor woningbouw.
Straks worden hier dus huizen ontwikkeld. Wat het dan niet heel mooi geweest om het gehele terrein aan te kopen, incluis het pand waar vroeger van Woerden Wonen zat, tegen de Prins Bernhardlaan aan?
Dirk-Willem Huijser van Reenen: ‘’Je hebt met verschillende eigenaren te maken. ik weet dat dat pand bij een andere ontwikkelaar zit. Maar als de kans zich voordoet, staan we daar voor open.’’

Stil

De locatie van Van Woerden wordt ook ooit bebouwd. Zo is het tenminste de bedoeling. Het eerder ingediende bouwplan was volgens de gemeente veel te groot en te ambitieus en dus werd het afgewezen. Sindsdien is het oorverdovend stil daar omtrent en wordt het lege pand alleen gebruikt voor bijvoorbeeld een expositie met werken van plaatselijke kunstenaars.
De locatie waar nu nog Seats and Sofas zit was altijd een kale vlakte. Waarschijnlijk hoorde het bij de Veenendaalse IJzerfabriek, waarvan het witte gebouw langs de Schoolstraat nog een overblijfsel daarvan is. Ook dit pand staat op de nominatie om gesloopt te worden.
De laatste gebruiker, de Scheepjeswolharmonie, verhuisde vorig jaar. Mogelijk had kwekerij Van Ginkel, die tegenover de Nieuwe Molen zat, hier ook gronden. In ieder geval werd de mooie grote open vlakte ook gebruikt als schaatsbaan. Dat was in de jaren zestig/zeventig. Het gemeentearchief van Veenendaal kon er jaren later met een foto hiervan nog een verrassende nieuwjaarskaart maken.

Hubo van Chris Diepeveen

Het was een vlakte totdat ondernemer en het latere gemeenteraadslid Chris Diepeveen er een andere bestemming in zag: zijn nieuwe zaak er neerzetten. Zo gebeurde het in de jaren tachtig.
Hij begon ooit aan de Valleistraat met een Hubo-vestiging, in het pand waar eerder de kleding-/handwerkzaak van De Gooijer zat en nu een schoenmaker werkt. En naast Chinees restaurant Lotus, nog altijd de zaak van Jimmy Wang.
Chris woonde al aan deze straat en kende dus de situatie. Aan de Valleistraat was de doe-het-zelfzaak Hubo al snel te klein waarna hij zijn droom waar maakte door aan de Schoolstraat een groot pand neer te zetten. Zo kon de vestiging mooi doorgroeien.
Veel later verkaste hij naar de Leinweberstraat, waar nu Hoogvliet zit. Pas toen werd het een onderneming onder de naam van Formido. Het pand aan de Schoolstraat werd ingenomen door Seats and Sofas, een verkooporganisatie van meubels tegen scherpe prijzen.

Duurzaam project

Die vertrekt over enkele maanden uit Veenendaal. De organisatie heeft besloten om zich voor deze regio te richten op de vestiging in Amersfoort. Omdat alles nog in gang moet worden gezet voor wat betreft de (gemeentelijke) vergunningen en al het andere wat zo’n project met zich meebrengt, is ook de verkopende makelaar niet bekend. Dirk-Willem Huijser van Reenen adviseert belangstellenden wel om het verloop goed in de gaten te houden. En hij belooft een duurzaam project met betaalbare en middenklasse woningen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden