Rustige jaarwisseling in Veenendaal, wel een ernstig gewonde


Foto: Pieter Vane

Rustige jaarwisseling in Veenendaal, wel een ernstig gewonde

Veenendaal - De nieuwjaarsviering in Veenendaal is relatief rustig verlopen. Er werd in alle wijken opmerkelijk veel (verboden) vuurwerk afgestoken waarbij het soms hevig tekeer ging. Verder vierden Veenendalers het nieuwe jaar in hoofdzakelijk huiselijke kring.

Wel raakte een persoon aan zijn gezicht gewond aan de Homoet in Veenendaal. Dat gebeurde rond 0.30 uur. Het slachtoffer werd door ambulancepersoneel behandeld en met spoed maar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen overgebracht. Het slachtoffer kreeg vuurwerk in het gezicht.
Rond middernacht stond een auto in de brand bij de Jacques Perk-flat aan het Schrijverspark. Getuigen van het appartement daarnaast hebben 4 personen weg zien lopen van de auto. De auto is ontploft. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Verder waren er in verschillende wijken wat onrust, zoals aan het PWA-park waarbij zelfs een ambulance in beeld kwam, politie die achter personen aanholde en zware explosies van vuurwerk op straat waarbij ook kleding van een persoon vlam vatte. Omstanders drukten de persoon op de grond en doofden de vlammen.

De straten bleven vrijwel overal schoon, ook voor de Chinese restaurants. De traditie wil dat daar altijd veel knalvuurwerk wordt afgestoken. De rommel laat men dan ‘gewoon’ liggen. Opruimen zou namelijk ongeluk brengen.

Carbidschieten

In Achterberg hielden jongeren zich op oudjaarsdag vooral bezig met carbidschieten. Dat is een traditie in dit dorp. Dat gebeurde op een (corona)veilige manier in het buitengebied, ook aan de Weteringsteeg richting Veenendaal. Aan de Hogesteeg stonden de melkbussen, en zelfs een lange gasfles, gereed om ze met carbid te vullen en de bal die er in is gepropt, zover mogelijk te laten komen. Op de rotonde aan de Nieuwe Veenendaalseweg in Rhenen moesten de Pandaberen het ontgelden. Die raakten in de hens door vuurwerk.

Ziekenhuis

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft een opmerkelijk rustige jaarwisseling meegemaakt bij de Spoedpost. Slechts vier mensen, onder wie twee kinderen, meldden zich met lichte verwondingen door vuurwerk of carbid, zo meldt dagblad De Gelderlander.
Het was voor het eerst sinds vele jaren dat er zelfs geen oogarts hoefde te worden opgeroepen. De vier vuurwerkslachtoffers, twee van hen raakten gewond door carbidschieten, konden vrij eenvoudig geholpen worden. In voorgaande jaren had het ziekenhuis in Ede vaak tientallen vuurwerk-slachtoffers te behandelen. Eén van de slachtoffers was een jongetje dat iets in het vuur had gegooid. Door de harde knal die volgde vielen twee parkieten van hun stokje die daarbij het leven lieten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden