Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829 heeft een eigen website


Toegangshek in 1970.
Toegangshek in 1970. (Foto: Coll. fam. Bastenhof)

Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829 heeft een eigen website

Veenendaal - Op Oudejaarsdag is de website van ‘Vrienden van Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829’ online gegaan. De komende weken, maanden en jaren zal de site (www.oudebegraafplaatsveenendaal.nl ) steeds verder worden gevuld met namen van aldaar begraven personen en ook met foto’s en gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. 

Voor de zomer van dit jaar is een Vriendengroep gestart die zich ontfermt heeft over de eind 1947 gesloten verklaarde ‘Begraafplaats ant Achterkark’ zoals de Veenendalers de begraafplaats noemden.
Het onderhoudsniveau was verder onder niveau A gekomen en een begraafplaats onwaardig, zo vonden de Vrienden. Met toestemming en subsidie van de gemeente ging de groep van start. Een van de wensen was om de plek, waar van veel Veenendalers hun voorgeslacht begraven is en nog steeds begraven ligt, weer de juiste uitstraling te geven.

Website

Een tweede wens was om de geschiedenis van de begraafplaats uit te zoeken en te publiceren. Voormalig wethouder Henk Roor nam het vullen van de website op zijn schouders. Heel veel uren heeft hij er afgelopen maanden ingestopt. Het resultaat mag er wezen. Het is nog niet af, dat kan ook niet. Binnenkort komen ook de eerste naamlijsten van aldaar begraven personen op de site te staan.
Ook gaan de Vrienden op zoek naar foto’s uit het verleden. Van een aantal overleden en aldaar begraven Veenendalers is de gedenksteen bewaard gebleven. Vaak zijn dit oprichters van fabrieken, voormalig wethouders, burgemeesters en dominees maar bijvoorbeeld ook grootgrondbezitters. Van hen zijn er in Veenendaal nog tastbare herinneringen.

Oude kranten

Tevens staan er in oude kranten nog de nodige verhalen over hen. In de toekomst willen de Vrienden dit op de site bij de foto van de nog aanwezige gedenkstenen publiceren. Nu is reeds veel documentatie toegevoegd, hetgeen is uitgezocht door wijlen Theo Versteeg. Ook is al een stuk van de geschiedenis van de begraafplaats online gezet.
Hierbij gebruikte hij onder andere een verhalenreeks die eerder werd gepubliceerd onder de titel Het Gebeurde in ‘t Veen. Toen in 1919 de begraafplaats aan de Munnikenweg haar poorten opende werden tot 1948 op deze begraafplaats alleen nog bijzettingen in familiegraven gedaan.
Een aantal families, zoals de familie van VSW-directeur Thomas Spencer Elce, maakten gebruik van het aanbod van de gemeente Veenendaal om de grafinhoud en gedenksteen over te brengen van de Achterkerkstraat naar de Munnikenweg.
Voor contact info@oudebegraafplaatsveenendaal.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden