Foto:
aangeboden door Huidkliniek De Vliet

Couperose behandelen? Dit moet je weten!

Heb je rode plekken in je gezicht? En heb je dit ongeacht het jaargetijde? Dit kan duiden op couperose. Je huid wordt dan snel rood onder invloed van bijvoorbeeld kou, het eten van pittig eten of als je een stevige work-out hebt gedaan. In deze blog lees je meer over wat couperose is en over couperose behandeling door middel van het laseren van couperose. Als je graag af wilt van roodheid in je gezicht, lees dan snel verder!

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een afzwakking van het bloedvatenstelsel, zoals bij de wangen, neus of hals. Normaal verwijden de bloedvaten zodat er bloed door heen kan stromen en sluiten ze zichzelf weer. Bij couperose ligt dat anders, want dan hebben de bloedvaten moeite om zichzelf te sluiten. Hierdoor verschijnt er roodheid op je gezicht wat dus ook wel couperose wordt genoemd. Eigenlijk kun je wel stellen dat de bloedvaten dus geen functionele rol meer hebben. Dit kan geen kwaad, maar het kan wel als cosmetisch storend ervaren worden.

 Triggers voor couperose

Je kunt zelf proberen om zoveel mogelijk triggers te vermijden die kunnen zorgen voor een rode huid. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe en wanneer couperose bij jou tot uiting komt. Toch hebben veel mensen meer last van roodheid wanneer het buiten heel koud is of juist heel warm is. Ook vervuilende stoffen, waaronder bijvoorbeeld sigarettenrook, kunnen een negatief effect hebben op couperose. Verder spelen stresshormonen een negatieve rol op de uiting van couperose. Wanneer je veel adrenaline aan maakt, heb je dus ook meer kans dat de couperose tot uiting komt. Andere externe factoren waar je aan kunt denken is bijvoorbeeld de kleding die je draagt. Vaak zijn mensen met couperose extra gevoelig voor synthetische kleding. Je kunt dus eens uitproberen of dit irritatie kan verminderen.

 Couperose behandeling

Toch heb je niet altijd alle triggers in de hand en blijft de couperose desondanks nog steeds zichtbaar. Het is daarom mogelijk om je te laten behandelen voor couperose. Dit wordt vaak gedaan door de plekken met couperose te laseren. Met een laser wordt er energie aan de huid afgegeven waardoor de vaatjes die het meest aan de oppervlakte liggen worden gestold. Doordat ze zo warm worden geeft dit het lichaam de mogelijkheid om deze op te ruimen. De meeste mensen ervaren de behandeling niet als erg pijnlijk. Je voelt vooral dat je huid warm wordt en alsof er een elastiekje tegen je huid aankomt.

 Na de couperose behandeling

Na het laseren van de couperose, meestal zijn er twee tot drie sessies nodig, zul je zien dat je huid er al rustiger uit ziet. De roodheid wordt door de behandeling verminderd. In de meeste gevallen is 70% van de roodheid weg. Als je net een behandeling hebt gehad is het aan te raden om de eerste 48 uur niet te gaan sporten of alcohol te drinken. Ook kun je beste niet naar de zonnebank gaan tot vier weken na de behandeling. Daarnaast wordt geadviseerd om de eerste 4 weken minimaal een SPF-factor 30 op het gezicht te gebruiken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden