Veel onbegrip over niet doorgaan inzamelen kerstbomen door kinderen in Veenendaal


<p>Inzamelen van kerstbomen door de jeugd nabij school De Grondtoon. Nu worden volwassenen aangemoedigd om in beweging te komen en ze naar een verzamelpunt te brengen. (Archieffoto&#39;s: Nico van Ginkel, 2017)</p>

Inzamelen van kerstbomen door de jeugd nabij school De Grondtoon. Nu worden volwassenen aangemoedigd om in beweging te komen en ze naar een verzamelpunt te brengen. (Archieffoto's: Nico van Ginkel, 2017)

(Foto: )

Veel onbegrip over niet doorgaan inzamelen kerstbomen door kinderen in Veenendaal

Veenendaal - Het feit dat de gemeente Veenendaal geen inzamelactie van kerstbomen voor de kinderen houdt, stuit op veel onbegrip bij ouders. Het regende in de afgelopen dagen klachten op social media. Er wordt zelfs gesteld dat het niet doorgaan de kans op besmettingen juist veel erger maakt omdat volwassenen nu de deur uit moeten om de bomen bij een inzamelplaats te brengen. De gemeente stelt niet anders te kunnen handelen in verband met de strenge coronamaatregelen. Daarbij vindt men het ongepast om kinderen naar buiten te laten gaan en bij velen aan te bellen om een kerstboom op te halen.

Door Martin Brink

In de gemeente Rhenen is er ook een inzameling van kerstbomen. Die is er ook dit jaar, maar dan anders. Daar zijn inzamelpunten in de kernen. Kinderen krijgen er weliswaar geen centje, maar kunnen op elk inzamelpunt op een briefje hun naam en adres zetten en deze in een speciale bus deponeren. Uit de stapel briefjes wordt dan iemand getrokken die een presentje krijgt. 

Adressen via Facebook

Elk jaar kijken Veenendaalse kinderen er naar uit: kerstbomen ophalen bij familie en bij via Facebook verkregen adressen, de bomen bewaren en ze op een bepaalde dag naar één van de verzamelpunten in Veenendaal brengen.
Dat levert altijd een mooi tafereel op met alleen maar blije gezichten. Voor elke ingeleverde boom vangt het kind immers 50 cent contant. En dat bedrag kan soms aardig oplopen. Sommigen haalden meer dan vijftig bomen op. En dan zijn de gemeentewerkers niet te beroerd om even langs te komen.
Begin dit jaar werden zo 924 bomen aan huis opgehaald. In totaal waren het er 2271 afgedankte kerstbomen, goed voor 1135 euro. Een relatief laag bedrag. Een vorm van bezuiniging zal het dus zeker niet zijn.
Dat aantal was wel minder dan in 2019 toen er 2383 stuks werden gebracht. Het topjaar is nog altijd 2017 met 2573 ingezamelde bomen.

Geen alternatief denkbaar

Gemeentewoordvoerder Frank Bartelds legt de beweegredenen van Veenendaal uit: ‘’Wij betreuren het voor alle kinderen in Veenendaal dat dit jaar geen kerstbomen inzamelactie kan worden georganiseerd. Tot en met 19 januari zit Nederland in een lockdown.
Daarbij was de oproep van minister-president Rutte: ‘Blijf thuis!’ Wij zijn van mening dat het dan ongepast is om kinderen op te roepen om naar buiten te gaan en bij velen aan te bellen om kerstbomen op te halen. Daarbij voldoet geen enkel denkbaar alternatief voor deze actie aan de oproep behorende bij de lockdown.’’

Fatsoen

Nu het voor kinderen weinig zin meer heeft om bomen in te zamelen bestaat de kans dat afgedankte bomen her en der door de wijk gaan slingeren. Bartelds: ‘’Uiteraard doen wij er alles aan om inwoners te wijzen op de manier waarop zij kerstbomen kunnen aanbieden. Er zijn 9 inzamelpunten. Ook doen wij een beroep op het fatsoen om de kerstboom niet op straat te gooien, maar net als al het andere afval volgens de regels op te ruimen.’’
Veenendalers kunnen er niet bij dat deze actie is afgeschaft. Direct nadat het bericht verscheen op het Facebook-kanaal van de gemeente, regende het reacties.

Alternatief voor ouderen?

Zo vraagt Conny van Tuil zich af of er een alternatief is voor oudere en kwetsbare mensen die de kerstboom niet zelf kunnen brengen. Inmiddels heeft ze van de gemeente vernomen dat er geen alternatieven bestaan om de boom op te halen, buiten dat de verkoper ‘m dan ophaalt.
Conny heeft de regels van de overheid er nog eens op nageslagen. Daarin staat dat 2 personen in groepsverband ergens naar toe mogen gaan of iets mogen ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.
Kirsten Eskes Brautigam meent dat nu het omgekeerde wordt bereikt: ‘’Nu moeten alle volwassenen naar de inzamelplaats en dat is volgens mij nog veel gevaarlijker.’’

Meer risico

Erna Scheper: ‘’Kinderen hoeven toch niet langs de deuren? De meeste bomen worden langs de straat gezet waar ze ze kunnen ophalen! En allemaal volwassenen die op 2 middagen inleveren levert meer risico op.’’
Ieke Van de Steeg: ‘’Kinderen hoeven niet aan de deur te komen maar halen de boom gewoon voor de deur weg.
Daarbij zijn kinderen geen besmettingsfactor, toch? Lijkt me juist beter dat er een groot aantal bomen tegelijk door 1 volwassene naar de gemeente gebracht worden in plaats van talloze volwassenen met 1 boom naar het verzamelpunt.’’

Niet verstandig

Iris Hendrickx: ‘’Het is een kromme redenatie: iedereen apart op pad in plaats van een paar kinderen die kerstbomen sjouwen. En dan ook nog eens tijdskaders zodat je opstopping creëert.’’
Linda Bolderman adviseert: ‘’Bomen contactloos op laten halen door kinderen. Deze brengen ze naar inleverpunten, waar ze contactloos €0,50 krijgen.
Als gemeente met relatief veel besmettingen lijkt het me namelijk niet verstandig om volwassenen uit huis te halen door de kerstbomen te vervoeren naar centrale plekken…’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden