<p>Jurgen Hillaert.</p>

Jurgen Hillaert.

(Foto: )

Column Jurgen Hillaert: ‘Last Christmas’

Ei’’nd december word ik altijd wat weemoedig. De donkere dagen zijn nodig, om afscheid te nemen van het jaar. Ook de kerstliedjes doen mee: “In een koude donk’re nacht”, “Stille nacht”. Én ‘Midden in de winternacht” ... GING DE HEMA OPEN”, zong ik als kind dan luid. Alsof ik de volkswil van 2020 al aanvoelde.

Dit jaar zijn alle herbergen in Veenendaal gesloten. Er is geen plaats voor dolende zielen. Pas vanaf 19 januari is er misschien weer een plekje te vinden aan tafel. So this is Christmas... 2020.
Op Driekoningen mogen er maar twee in plaats van drie wijzen langskomen (tenzij het een blokjes-Driekoningen wordt). En zelfs twee wijzen vinden, lijkt nog een hele opgave te worden. Want er zijn weinig mensen die de weg nog lijken te weten uit de crisis van afgelopen jaar. En de routekaart? Dat bleek toch geen routekaart te zijn en ligt nu in de prullenmand.

Komend jaar moet dus alles anders worden. Géén Last Christmas in ‘t verpleeghuis. Andere muziek is passender. De suggestie gaat rond om op oud-en-nieuw de kerkklokken uitbundig te luiden. Doen, zeg ik! En wat mij betreft mag die nacht iedereen lawaai produceren. De supporters, die al een jaar lang geen wedstrijd hebben kunnen bezoeken, mogen op 31 december met vuvuzela’s nieuwjaar vieren. Winkelstad Veenendaal kan om 12 uur ‘s-nachts Happy New Year uit de luidsprekers in de Hoofdstraat laten knallen. En professionele én amateurmusici mogen op oudjaarsavond een concert vanuit de tuin of het balkon verzorgen. Want een jaarwisseling mag je niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Ik wens u en uw familie goede gezondheid, opbloeiende hoop en een sprankelende start van 2021 toe. En op ‘t moment dat ik dit neerschrijf, realiseer ik me dat ik vòòr oudjaar nóg een column te schrijven heb. Nou ja, deze goede wensen heeft u al vast binnen. En eind januari lanceer ik dan een column met nieuwe foto. Zonder onderkin. En dat werd tijd riep mijn gezin in koor.’’

Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden