Zorgen over zwaar vuurwerk


<p>In Veenendaal zijn er zorgen omtrent zwaar vuurwerk. (Archieffoto: Jan van den Brink)</p>

In Veenendaal zijn er zorgen omtrent zwaar vuurwerk. (Archieffoto: Jan van den Brink)

Zorgen over zwaar vuurwerk

Veenendaal - Het vele thuiswerken en in quarantaine verblijven zorgen ervoor dat de criminaliteitscijfers in Veenendaal dalen. De politie en de burgemeester zijn daar redelijk tevreden over. Maar zorgen leven er wel over mogelijke vuurwerkoverlast.

Door Marco Diepeveen

Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar met 26 procent afgenomen. Vernielingen en zakkenrollen laten een daling zien van maar liefst 41 procent. Daar staat tegenover dat het aantal meldingen van huiselijk geweld is toegenomen met 22 procent. Ook autokraken zitten behoorlijk in de plus: 57 procent. Fraude steeg met 64 procent en jongerenoverlast zelfs met 80 procent.

Ondermijnende criminaliteit

“We zien nog geen duidelijk verband tussen stress rondom corona en huiselijk geweld”, aldus burgemeester Gert-Jan Kats. “Enerzijds zijn mensen vaker thuis. Anderzijds bestaat er nu meer sociale controle. Daarom is het aantal woninginbraken fors gedaald.”

Politiechef Henk Wiesenekker: “We zien een toename van cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld app-fraude en phishing. Maar ook fraude via veilingsites. Zo vonden we een gestolen scooter terug die op Marktplaats was aangeboden. De coronacrisis legt een grote druk op de politieorganisatie. Daarom zijn we zo blij met meldingen vanuit de bevolking. Helaas wordt meldpunt Meld Misdaad Anoniem te weinig benaderd.”

Ondermijnende criminaliteit heeft prioriteit in het regionale Integraal Veiligheidsplan. “Twee speerpunten zijn hierin van belang: autobedrijven en drugscriminaliteit. Onlangs was er een controle bij Veenendaalse autobedrijven. Bij louche autobedrijven gebeuren zaken als witwassen en autoverhuur aan criminelen. Het is een kwetsbare branche. Zeker in deze coronatijd, waarin criminelen noodlijdende ondernemers benaderen met lucratieve aanbiedingen.”

Vuurwerkverbod

Handhaving van het vuurwerkverbod wordt een behoorlijke uitdaging. “We kunnen niet achter elke vuurpijl aanlopen, omdat daarvoor de mankracht ontbreekt. Meestal ben je toch te laat voor het betrappen op heterdaad. Ook is opsporing van illegaal vuurwerkbezit buitengewoon ingewikkeld.” Kats: “Ik maak me zorgen over zwaar vuurwerk. Je hoort regelmatig harde knallen in Veenendaal. Maar ik heb niet het idee dat het erger is dan andere jaren. Sommige stuks vuurwerk hebben de slagkracht van een handgranaat. Daarom zeg ik: ouders, let op uw kinderen en wat ze online bestellen.”

De politiechef: “De politie focust zich op handhaving van de openbare orde en veiligheid. We kennen de hotspots en maken gebruik van de inzet van wijkagenten, boa’s, jongerenwerkers en buurtvaders. Personeel wordt flexibel ingezet. Maar er is geen ruimte voor extra inzet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden