Cultureel digitaal cadeau als slotakkoord voor 2020


Patrick Marcus en technisch team Theater Lampegiet
Patrick Marcus en technisch team Theater Lampegiet (Foto: n.v.t.)

Cultureel digitaal cadeau als slotakkoord voor 2020

Veenendaal - Op 19 december verzorgen de culturele partijen in Veenendaal gezamenlijk een digitaal winterfeest. Voor het Veens Cultureel Winterfeest werken maar liefst 162 artiesten, 8 Veense bedrijven en nog 14 lokale organisaties met elkaar samen.

“Het is niet eenvoudig om in deze tijd van fysieke afstand iets samen te organiseren. We waren het er wel samen over eens dat we deze uitdaging aan moesten gaan”, zeggen Patrick Marcus (Directeur Theater Lampegiet) en Floor van Donselaar (Cultuurmakelaar Veenendaal). Vanwege de gedeeltelijke lockdown in december, blijven de deuren van het theater gesloten voor publiek. Daarom is het winterfeest geheel digitaal. Via een gratis livestream worden kijkers geïnspireerd om thuis mee te doen en te genieten.

Floor van Donselaar: “Er gebeurt zoveel in Veenendaal. Nu er geen kerstkoortjes zingen in de winkelstraten, geen optredens zijn in de theaters of op de (muziek)scholen hoor en zie je weinig van al die mensen die muziek maken of creatief bezig zijn. Maar dat wil niet zeggen dat deze creatievelingen stil zitten. Binnen enkele dagen waren er al ruim honderd artiesten die graag iets van hun kunsten willen laten zien aan het Veense publiek. Van beginnende violisten tot professionele hiphoppers; ze staan te trappelen om bij te dragen aan dit gezamenlijke cadeau voor Veenendaal. Er zitten bekende Veense headliners bij, maar je kan ook verrast worden door je buurjongen van vijftien die stiekem opeens heel goed blijkt te kunnen drummen.”

Achter de schermen
Het lijkt zo makkelijk: je klikt op een website en het programma van de livestream stroomt je huiskamer in. Patrick Marcus: “Een aantal opnames wordt vooraf gemaakt. Om de tien uur durende livestream te kunnen maken wordt achter de schermen samengewerkt met veel verschillende Veense partijen. Alleen hiervoor zijn al drie cameramensen, twee geluidstechnici, drie locatiemanagers en een veiligheidsmedewerker in touw.”

Van Donselaar: “Doordat we het Winterfeest met alle Veense culturele instellingen samen organiseren, wisten ook al snel veel mensen van dit initiatief. Uit alle hoeken is hulp aangeboden. Naast alle artiesten en technici werken er ook andere partijen mee, zoals bijvoorbeeld een leverancier van kerstbomen, het cateringbedrijf voor de artiestencatering en een schoonmaakbedrijf. Voor veel bedrijven is het een moeilijk jaar, dus vinden ze het fijn als ze op deze manier weer iets van zichzelf kunnen laten zien. Het is heel mooi om te zien dat we het voor elkaar krijgen om zo’n veelzijdige dag aan te bieden!”

Voor het publiek
Patrick Marcus: “Het liefst hadden we als theater weer een WINTERMAGIX festival, zoals vorig jaar, georganiseerd. Zoveel bezoekers op een locatie is echter nu onmogelijk. Ondanks de beperkingen als gevolg van de Covid-19 maatregelen, vinden we het erg belangrijk om toch in 2020 een culturele winteractiviteit te organiseren. Voor de artiesten, voor de culturele ondernemers en bovenal voor het publiek!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden