<p>In de Petrakerk aan de Kerkewijk zijn verschillende kerstgroepen te bekijken. Voor kinderen is er een leuke speurtocht rond de kerststallen. (Foto: PR)</p>

In de Petrakerk aan de Kerkewijk zijn verschillende kerstgroepen te bekijken. Voor kinderen is er een leuke speurtocht rond de kerststallen. (Foto: PR)

(Foto: )

Kerst in de Veenendaalse Petrakerk

Veenendaal - Hoe kunnen we kerst vieren in coronatijd? Wijkgemeente ZuidWest stelt op verschillende momenten in de kerstweek de Petrakerk open. Zo kunnen mensen in kleine groepjes toch iets van kerst in de kerk beleven. “Wees welkom”, laat pastor Coby de Haan weten. “Kerst willen we allemaal vieren.”

De wijkgemeente volgt de richtlijn van maximaal 30 bezoekers, dus een traditionele kerstdienst zal er dit jaar niet zijn. “We weten hoe belangrijk het is voor veel mensen om kerst in de kerk te vieren”, zegt De Haan. Daarom is de wijkgemeente actief aan de slag gegaan om binnen de richtlijnen mensen de gelegenheid te geven de Petrakerk te bezoeken. Op maandag en dinsdag 21 en 22 december en op eerste kerstdag zijn er kerstmomenten van ongeveer een half uur, met muziek en een vorm van bezinning. Op woensdag 23 december zijn kinderen en jonge gezinnen welkom tijdens ‘kliederkerst’.

Kerstnachtdienst

Bezoekers kunnen langs de looproute in de kerk een candle bag plaatsen, zodat een spoor van lichtjes ontstaat. “De bedoeling is dat dit gedurende de week groeit”, zegt De Haan. “Tijdens de dienst op kerstavond zetten we al deze lichtjes op de stoelen en banken in de kerk.” De kerstnachtdienst is alleen online te volgen. Wel zullen een pianist en twee fluitisten zorgen voor ‘live’ muziek tijdens de dienst.
De afgelopen periode heeft wijkgemeente ZuidWest de Petrakerk op woensdagmiddag opengesteld voor wie ruimte zoekt voor rust en stilte of juist behoefte heeft aan ontmoeting.
De Open Kerk is deze maand uitgebreid tot dinsdagavond van 19.00-20.00 uur en woensdag- en donderdagmiddag van 14.00-15.30 uur.

Kerstgroepen

In de kerk zijn verschillende kerstgroepen te bekijken. Voor kinderen is er een leuke speurtocht rond de kerststallen.
Naast de kerstmomenten in de kerk, de online kerstnachtdienst en de Open Kerk is er een digitale adventskalender te vinden op de website van de wijkgemeente, waar gemeenteleden vanuit hun creativiteit kerst uitdragen. “Zo nemen we mensen mee op weg naar kerst”, zegt Coby de Haan.
Het thema is ‘Het licht in onze ogen’. “Kerst gaat over de duisternis die overwonnen wordt, over het licht dat verschijnt. Daar verlangen we in deze coronatijd wel naar. Oudere mensen, maar ook jongeren.
Er is zo veel wat niet kan of wat onzeker is geworden. Met kerst kunnen we elkaar hoop geven en laten zien dat er is licht aan de horizon.”

Voor meer informatie: www.petrakerk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden