Twintig jaar Wildlife-art van Veenendaler Jasper de Ruiter


Wildlife-illustrator Jasper de Ruiter
Wildlife-illustrator Jasper de Ruiter (Foto: Jasper de Ruiter)

Twintig jaar Wildlife-art van Veenendaler Jasper de Ruiter

Veenendaal - Wildlife-illustrator Jasper de Ruiter uit Veenendaal legt al 20 jaar lang de schoonheid van de natuur vast op papier. Zijn werk herken je aan zijn natuurgetrouwheid en oog voor detail. Zo legt hij elke schub van een vis, elk veertje van een vogel of elke ader in de vleugel van een libelle tot in de kleinste details vast. 

Zijn illustraties verwerkt hij in educatie producten, zoals herkenningskaarten, zoekkaarten, placemats, posters en speurpakketten. Zijn doel, het brede publiek op een laagdrempelige manier naar buiten krijgen en in aanraking te laten komen met de natuur.

Naar buiten

In 2000 trok Jasper de stoute schoenen aan en richtte hij Tringa Paintings op. ‘Met mijn illustraties wil ik jong en oud naar buiten krijgen en in aanraking laten komen met de natuur. Door oog te hebben voor detail zie je hoe mooi de natuur is.’ In al die jaren heeft Jasper meer dan 3000 planten en dieren geïllustreerd.

Herkenningskaarten

Zijn succes dankt Jasper voor een deel aan zijn herkenningskaarten. Dit zijn geplastificeerde a-4 kaarten met daarop veel voorkomende planten en dieren afgebeeld. Zijn natuurgetrouwe tekeningen maken het herkennen van soorten een fluitje van een cent. In 20 jaar tijd heeft hij maar liefst 50 herkenningskaarten uitgebracht van planten, waterdiertjes, tuinvogels, schelpen, zoogdieren, uitwerpselen, wolken, slakken, … Deze kaarten worden in bijna alle bezoekerscentra in ons land verkocht. Maar in zijn assortiment vind je ook educatieve posters, dienbladen, onderzetter, wenskaarten, placemats en speurpakketten. 

Maatwerk

Het werk van Jasper vind je ook terug op informatiepanelen in natuurgebieden, in de ANWB Kampioen, in biologieboeken van Noordhoff-Uitgeverij, in diverse natuurboeken en tijdschriften. Naast illustraties ontwikkelt hij ook in opdracht educatie materialen voor leskisten, tentoonstellingen en geeft hij advies over het aanleggen van belevingspaden en groene schoolpleinen.

Alle kinderen naar buiten

‘Mijn werk bestaat niet alleen uit illustreren. Ik vind het belangrijk dat iedereen, maar vooral kinderen meer naar buiten gaan. Buiten spelen en ontdekken is zo ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling. Dat is de reden dat ik producten ontwikkel en workshops geef om kinderen naar buiten te krijgen’.
In 2016 bracht Jasper samen met Marieke Dijksman dan ook het boek ‘alle kinderen naar buiten, het grote natuuractiviteitenboek’ uit. Een boek met meer dan 500 buitenactiviteiten, weetjes, proefjes en leuke doe-opdrachten, om kinderen meer naar buiten te krijgen. Het boek is erg in trek. Inmiddels is er een 5de druk van het boek verschenen. En het boek heeft een vervolg gekregen in ‘Alle ouderen naar buiten’.

Bezoekje waard

De natuur is een bezoekje waard, maar neem dan eerst een kijkje op de site van Jasper  www.jasperderuiter.com. Trek daarna je stoute schoenen aan en ga naar buiten en laat je verwonderen, misschien wel met de gratis jubileum Natuurspeurkaart Tuinvogels. Deze is te downloaden op www.jasperderuiter.com/downloads

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden